Beruang Grizzly

Pengelasan Ilmiah Beruang Grizzly

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Ursidae
Genus
Ursus
Nama saintifik
Ursus Arctos Horriblis

Status Pemuliharaan Beruang Grizzly:

Terancam

Lokasi Beruang Grizzly:

Amerika Utara

Fakta Beruang Grizzly

Mangsa Utama
Salmon, Buah, Ikan
Ciri khas
Bahu yang kuat, kuat dan cakar yang sangat besar
Habitat
Kawasan hutan dan pergunungan
Pemangsa
Manusia, Cougars
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
2
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Salmon
Jenis
Mamalia
Slogan
Kurang dari 10% menjadikannya dewasa

Ciri Fizikal Beruang Grizzly

Warna
  • Hitam
  • Coklat gelap
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
35 mph
Jangka hayat
15 - 25 tahun
Berat
160kg - 225kg (353lbs - 500lbs)
Ketinggian
2.1m - 3m (7 kaki - 10 kaki)

Beruang Grizzly - Makhluk yang Disalahpahami



Beruang Grizzly adalah sejenis beruang coklat yang dahulunya banyak di Amerika Syarikat barat dan barat laut. Haiwan ini juga dikenali sebagai Beruang Brown Amerika Utara. Nama 'grizzly' berasal dari ujung cahaya pada bulu beruang, yang memberikan penampilan yang grizzled atau keperakan.



Fakta Beruang Grizzly

• Kira-kira 1,500 beruang Grizzly hidup di 48 negeri Bawah.

• Beruang grizzly adalah spesies yang terancam di Amerika Syarikat.

• Beruang grizzly California sudah pupus.

• Hibrid beruang kutub grizzly adalah persilangan antara beruang Kutub dan beruang grizzly.

Nama Saintifik Beruang Grizzly

Beruang grizzly adalah subspesies dari beruang coklat dikenali sebagai Ursus arctos. Ursus arctos horribilis adalah nama saintifik untuk beruang ini. Ursus adalah bahasa Latin untuk beruang, dan Arctos berasal dari Arktos, yang merupakan bahasa Yunani untuk kata beruang. Horriblilis adalah istilah Latin yang bermaksud mengerikan.



Penampilan & Kelakuan Beruang Grizzly

Beruang grizzly mungkin berwarna coklat muda atau coklat tua. Grizzlies mempunyai kepala besar, wajah berbentuk piring, telinga bulat pendek, dan ekor pendek. Beruang yang gagah mempunyai bonggol otot yang besar di punggung atas yang memberikan kekuatan untuk menggali. Cakar di kaki depan grizzly melengkung, besar, dan kukuh, yang membantu beruang menggali tanah untuk mencari makanan. Cakar grizzly juga berguna untuk membalik batu untuk mencari serangga. Adalah tidak biasa bagi lelaki grizzly yang tinggi lapan kaki, yang lebih tinggi daripada pemain bola keranjang mana pun. Jantan boleh menimbang hingga 900 paun. Betina lebih kecil, beratnya 300-400 paun. Grizzlies yang tinggal di mana makanan banyak cenderung menimbang lebih banyak. Beruang menghabiskan sebahagian besar masa mereka sendirian, berkeliaran di habitat mereka dan mencari makanan.

Walaupun grizzly adalah penyendiri, tidak jarang melihat beberapa grizzlies memakan ikan berhampiran sungai di mana salmon banyak. Grizzly menanggung hibernate atau tidak aktif pada bulan-bulan sejuk. Mereka menyimpan cukup lemak pada musim panas untuk menampungnya semasa hibernasi. Grizzlies menggali sarang atau mencari gua untuk hibernasi. Setelah grizzly memasuki hibernasi, ia berada di sana selama kira-kira lima bulan. Pada masa itu, beruang tidak makan, minum, buang air kecil, atau membuang air besar. Pada awal musim bunga, grizzlies keluar dari hibernasi.

Habitat Haiwan

Grizzlies memerlukan kawasan habitat yang besar untuk perayauan dan perburuan. Wanita memerlukan hingga 300 batu persegi, dan lelaki memerlukan hingga 500 batu persegi, tetapi habitat grizzly dapat tumpang tindih. Amerika Syarikat barat pernah menjadi tempat di mana grizzlies berkeliaran bebas, sejauh selatan hingga Mexico. Namun, ketika peneroka bergerak ke arah barat, pembangunan luar bandar mengakibatkan kehilangan habitat. Pencerobohan manusia menghantar grizzlies ke kawasan yang lebih tinggi seperti North Rocky Mountains dan kawasan terpencil lain di Northwest. California Grizzly Bear atau Ursos arctos californicus telah pupus sejak awal 1900-an. Beruang grizzly adalah haiwan negara California, dan negara dengan bangga memaparkannya di bendera negara.

Dari baki 1,500 grizzlies di 48 negeri yang lebih rendah, kebanyakan tinggal di Montana barat laut dan di atau sekitar Taman Negara Yellowstone. Kanada Utara dan pedalaman Alaska kedua-duanya mempunyai sebilangan besar beruang grizzly. Walaupun grizzlies dianggap binatang permainan besar, di benua Amerika Syarikat, ada undang-undang untuk melindungi beruang dari pupus. Pada tahun 1975, Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar A.S. meletakkan beruang di 48 negeri yang lebih rendah dalam senarai spesies terancam di bawah Akta Spesies Terancam.

Manusia terus mengancam habitat grizzly. Beruang yang tinggal di dekat perkhemahan dapat menjadi terbiasa mencari makanan yang tertinggal di perkemahan dan tempat pembuangan sampah. Manusia yang merasa terancam oleh beruang kadang-kadang membunuhnya. Pemburuan atau perburuan haram masih menjadi ancaman kepada beruang grizzly walaupun mereka berada dalam senarai spesies yang terancam punah.

Diet Grizzly Bear

Grizzlies adalah omnivora, yang bermaksud mereka memakan tumbuhan dan haiwan. Grizzlies memakan makanan tumbuhan seperti beri, rumput, akar, cendawan, serangga, dan haiwan seperti rusa, rusa, dan tikus. Beruang ini terkenal dengan minatnya terhadap ikan dan sering tinggal di dekat sungai terpencil. Beruang adalah pemakan besar dan boleh memakan sebanyak 90 paun makanan setiap hari, seperti memakan lebih dari 350 hamburger besar! Ketika makanan hampir habis, grizzly mungkin mencari-cari sampah atau cuba mencari makanan di perkemahan.

Tabiat memburu dan makan grizzly berperanan menjaga kesihatan ekosistem di kawasan tempat mereka tinggal. Apabila grizzlies memakan haiwan pemakan tumbuhan, ia membantu mencegah haiwan tersebut merosakkan kehidupan tumbuhan di kawasan di mana grizzlies berkeliaran. Ketika mereka menggali makanan, grizzlies berubah atau sampai ke tanah. Setelah memberi makan, grizzlies meninggalkan bahagian dan bangkai binatang yang tidak dimakan yang reput dan berfungsi sebagai baja tanah semula jadi.



Pemangsa & Ancaman Beruang Grizzly

Filem dan rancangan televisyen menggambarkan grizzlies sebagai agresif terhadap manusia. Namun, manusia adalah ancaman terbesar bagi beruang. Beruang ini menjaga diri dan mengelakkan manusia. Mereka akan melarikan diri dari situasi berbahaya tetapi akan menjadi agresif apabila diancam. Sekiranya haiwan atau manusia cuba membahayakan grizzlies atau anaknya, beruang boleh menjadi cepat ganas dan akan menyerang. Kira-kira separuh daripada anak grizzly tidak hidup untuk mencapai usia dewasa kerana penyakit dan pemangsa grizzly yang meliputi singa gunung, serigala, dan grizzlies lelaki dewasa.

Pembiakan Beruang Grizzly, Bayi, dan Jangka Hayat

Grizzlies membiak ketika mereka dewasa, berumur antara tiga hingga lapan tahun. Beruang kawin dari Mei hingga Julai dengan bulan Jun dan Julai menjadi bulan puncak pembiakan. Semasa tempoh kawin, seorang lelaki menghabiskan masa sekitar sebulan dengan seorang wanita dan kemudian pergi. Wanita itu masuk ke sarang dan berhibernasi semasa musim sejuk. Selepas kira-kira lima bulan, antara Januari dan Mac, betina biasanya melahirkan dua bayi, yang dikenali sebagai anak, tetapi dapat melahirkan hingga empat. Anak lembu muda memakan susu ibu mereka, yang tinggi lemak. Anak-anaknya masih di bawah perlindungan ibu mereka sehingga berumur sekitar dua tahun. Separuh dari semua anaknya yang grizzly berisiko mati sebelum mencapai usia dewasa kerana penyakit dan pemangsa. Beruang grizzly biasanya hidup hingga 20-25 tahun, tetapi ada yang boleh hidup hingga 30 tahun.

Penduduk

Terdapat kira-kira 1,500 grizzlies di 48 negeri yang lebih rendah, turun dari 50,000 pada awal tahun 1800-an. Alaska mempunyai sekitar 30,000 Grizzlies, dan Kanada adalah rumah bagi 26,000. Grizzly berwarna terang yang disebut beruang prizzly juga tinggal di Alaska. Hibrid beruang kutub grizzly ini adalah persilangan antara beruang kutub dan beruang grizzly.

Lihat semua 46 haiwan yang bermula dengan G

Artikel Yang Menarik