Beruang coklat

Pengelasan Ilmiah Beruang Brown

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Ursidae
Genus
Ursus
Nama saintifik
Ursus arctos

Status Pemuliharaan Beruang Brown:

Terancam

Lokasi Beruang Coklat:

Asia
Eurasia
Eropah
Amerika Utara

Fakta Beruang Coklat

Mangsa Utama
Ikan, Buah, Serangga
Ciri khas
Lengan bawah dan hibernate yang kuat pada musim sejuk
Habitat
Kawasan hutan dan pergunungan
Pemangsa
Manusia, Serigala, Cougar
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
3
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Ikan
Jenis
Mamalia
Slogan
Pemangsa yang dominan di persekitarannya!

Ciri Fizikal Beruang Coklat

Warna
  • Coklat
  • Hitam
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
35 mph
Jangka hayat
20 - 30 tahun
Berat
136kg - 390kg (300lbs - 860lbs)
Ketinggian
1.5m - 2.8m (5 kaki - 9.2 kaki)

'Beruang coklat sering disebut' beruang grizzly. '



Brown Bears terdapat di banyak kawasan di Amerika Utara dan Eurasia, di mana beruang menghuni kawasan berhutan dan berbukit. Beruang coklat juga merupakan haiwan nasional untuk sejumlah negeri di Amerika Utara, Eropah dan Asia.



4 Fakta Beruang Coklat yang Menakjubkan

  • Beruang coklat adalah beruang yang paling banyak diedarkan di dunia
  • Sekumpulan beruang coklat dipanggil sloth atau sluth
  • Sebelum hibernasi, beruang coklat boleh makan hingga 90 paun makanan sehari
  • Tampaknya beruang coklat mempunyai keperibadian individu dan sangat pintar

Nama Ilmiah Beruang Coklat

Beruang coklat mempunyai namaUrsus arctosdan merupakan sejenis mamalia. Nama Ursus berasal dari bahasa Latin, yang berarti 'beruang.' Kedua-dua 'ursus' dan 'arctos' bermaksud beruang, dengan 'arctos' menjadi istilah Yunani untuk haiwan ini.

Istilah 'Grizzly Bear' disebutUrsus.Ini adalah subspesies dari beruang coklat dan dinamakan kerana beruang entah bagaimana ditafsirkan sebagai 'mengerikan atau mengerikan', dan bukan istilah untuk mantel yang disaluti garis-garis abu-abu.

Penampilan dan Kelakuan Beruang Coklat

Beruang coklat adalah haiwan yang sangat besar. Beruang coklat boleh tumbuh setinggi lima hingga lapan kaki dan berat kira-kira 700 paun. Ini bermaksud bahawa berat beruang coklat kira-kira 75 peratus lebih berat daripada kuda Arab, yang beratnya 930 paun. Walaupun ada yang lebih besar. Beruang coklat Alaskan boleh menimbang sebanyak 1500 paun.

Pada musim bunga selepas hibernasi beruang coklat mungkin beratnya lebih sedikit. Untuk menebusnya, beruang boleh makan sebanyak 90 paun makanan sehari untuk menambah berat badan untuk musim sejuk yang akan datang dan hibernasi.

Mereka cenderung menjadi haiwan bersendirian; betina dan anak beruang coklat mereka berkumpul dan, kadang-kadang, diketahui berkumpul, terutama di tempat memancing di Alaska. Sekumpulan beruang disebut sloth atau sluth, tetapi beruang coklat kebanyakannya tinggal bersendirian.

Pada musim sejuk, beruang coklat menggali sarang untuk hibernasi, yang sering dijumpai di lereng bukit.

Beruang coklat sangat pantas dan diketahui mencapai kelajuan 30 hingga 40 batu sejam; sebanyak 30% lebih pantas daripada kelajuan tertinggi manusia terpantas, Usain Bolt. Sekiranya mereka terkejut atau jika manusia berada di antara ibu dan anak, mereka boleh membahayakan. Beruang coklat juga terkenal sebagai perenang yang luar biasa.



Habitat Beruang Coklat

Beruang coklat tinggal di hutan dan pergunungan di bahagian utara Amerika Utara, Asia dan Eropah. Di Eropah, mereka banyak dijumpai di kawasan hutan pegunungan. Beruang coklat Siberia lebih suka hutan, sementara di Amerika Utara, mereka memanggil padang rumput alpine dan garis pantai sebagai rumah.

Di mana sahaja mereka berada, beruang coklat lebih menyukai habitat yang mempunyai penutup lebat di mana mereka dapat merasa aman dan selamat pada siang hari.

Diet

Beruang coklat adalah omnivora; mereka juga merupakan pemangsa rantaian teratas makanan. Mereka memakan haiwan lain seperti tikus atau rusa. Sebilangan besar makanan mereka, bagaimanapun, terdiri daripada kacang, beri, buah, daun, dan akar.

Mereka juga menikmati memancing ikan salmon dan menginginkan lemak yang dapat membawa mereka melalui musim sejuk yang panjang. Sebelum berhibernasi, beruang coklat diketahui makan sebanyak 90 paun makanan sehari.

Pemangsa dan Ancaman Beruang Coklat

Sebagai salah satu omnivor terbesar, beruang coklat hari ini tidak perlu bimbang dimakan. Mereka mesti risau akan beruang coklat yang lain. Walau bagaimanapun, terdapat juga ancaman lain.

Pada masa lalu, beruang coklat diancam oleh pemburu permainan besar, sebagai piala, dan kulit dan daging mereka digunakan.

Memburu boleh menjadi masalah. Di Asia, ada yang berpendapat bahawa pundi hempedu beruang mempunyai manfaat perubatan, walaupun tidak ada bukti bahawa ini benar.

Pembalakan, perlombongan dan penebangan hutan serta pemusnahan habitat mengancam populasi beruang coklat. Konflik manusia-dan-beruang telah menjadi masalah, kerana beruang dapat mengganggu ternakan jelajah, bekalan air, kebun buah-buahan dan tong sampah.



Pembiakan Beruang Coklat, Bayi, dan Jangka Hayat

Lelaki boleh memperjuangkan betina ketika mengawan dan akan menjaga betina selama satu hingga tiga minggu. Mereka berkahwin dari Mei hingga Julai.

Wanita masuk ke dalam sarang semasa mengandung; mereka melahirkan semasa rehat musim sejuk dan biasanya mempunyai sepasang anak. Anak beruang coklat akan menyusu susu ibu mereka sehingga musim bunga dan pencairan. Mereka kemudian akan tinggal bersamanya selama lebih dari dua tahun.

Beruang betina hanya boleh membiak sekali dalam tiga tahun, kerana mereka sibuk dengan anak kecil mereka sehingga anak kecil itu sendiri. Anak-anak dilahirkan buta dan telanjang tetapi tidak lama lagi sedang dalam proses pertumbuhan. Menjelang 6 bulan, berat beruang coklat boleh menjadi 55 paun atau 25 kilogram.

Di alam liar, beruang coklat boleh hidup selama 20 hingga 30 tahun; namun, banyak beruang coklat mati lebih awal.

Penduduk Beruang Coklat

Diperkirakan sekarang terdapat lebih kurang 200,000 beruang coklat di dunia. Mereka adalah karnivora hidup terbesar, walaupun sering dianggap sebagai omnivora, dan mempunyai keutamaan tinggi dalam senarai pemuliharaan.

Di Amerika Syarikat, di Taman Negara Glacier dan Yellowstone, anda dapat melihat beruang coklat. Itulah satu-satunya tempat di negara tempat mereka tinggal; namun, ada usaha, melalui program pengenalan semula beruang coklat, untuk mengembalikan beruang ini.

Rusia mempunyai bilangan beruang coklat tertinggi, dengan jumlah penduduk melebihi 100,000 orang.

Pergunungan Carpathian mempunyai populasi yang besar; negara termasuk Slovakia, Poland, Ukraine dan Romania. Tempat lain yang mempunyai populasi beruang coklat termasuk Palestin, Siberia timur dan wilayah Himalaya. Mereka juga mungkin berada di Pegunungan Atlas di barat laut Afrika dan di Hokkaido, sebuah pulau di utara Jepun.

5 Fakta Brown Bear Paw

  • Beruang coklat mempunyai empat kaki besar dan masing-masing kaki beruang coklat mempunyai lima jari kaki yang menghasilkan cakar panjang.
  • Kedua kaki depan beruang coklat memiliki jari kaki yang mempunyai cakar lebih panjang daripada pada kaki belakang, kerana beruang coklat menggunakan kaki depannya untuk menggali.
  • Kedua kaki belakang beruang coklat lebih besar daripada kedua kaki depan kerana beruang coklat sering berdiri di kaki belakangnya untuk memeriksa kawasan sekitarnya atau mengeluarkan makanan dari tempat yang lebih tinggi.
  • Beruang coklat menggunakan kaki depannya dengan cakar besar mereka untuk merobek balak terbuka yang mempunyai pepijat di dalamnya sehingga dapat memakannya.
  • Beruang coklat menggunakan kaki dan kakinya yang terstruktur khas untuk membantunya berjalan pantas, memanjat pokok dan berenang dengan baik.

5 Fakta Gigi Beruang Coklat

  • Beruang coklat biasanya tidak menggigit mangsanya tetapi menggiling dan menggigit gigi yang besar untuk memasukkan makanan ke dalamnya.
  • Beruang coklat mempunyai kira-kira 42 gigi termasuk gigi pemangsa besar yang digunakan beruang coklat untuk mencincang daging dan kulit.
  • Beruang coklat menggunakan kedua kaki besarnya yang kuat dan giginya yang tajam untuk menangkap dan membunuh mangsanya dan akan menggigit leher haiwan itu atau menggeseknya dengan lengan bawahnya yang besar.
  • Gigi molar beruang coklat bertambah besar apabila mereka semakin jauh di mulut beruang coklat dan beruang coklat kebanyakannya menggunakan molar terbesarnya untuk mengisar makanan yang sukar.
  • Saiz gigi beruang coklat bergantung pada ukuran beruang itu sendiri, jadi beruang yang lebih besar akan memiliki gigi yang lebih besar daripada beruang yang lebih kecil.
Lihat semua 74 haiwan yang bermula dengan B

Bagaimana untuk mengatakan Brown Bear dalam ...
Bahasa Bulgariaberuang coklat
Bahasa Inggerisberuang coklat
Bahasa CatalanBeruang coklat
Bahasa Czechberuang coklat
Bahasa Denmarkberuang coklat
Bahasa Jermanberuang coklat
Bahasa InggerisBeruang coklat
Bahasa EsperantoBeruang bruna
SepanyolUrsus arctos
Orang EstoniaKaru
Bahasa FinlandBeruang
Bahasa Perancisberuang coklat
Bahasa Ibraniberuang coklat
Bahasa Croatiaberuang coklat
Bahasa Hungaryberuang coklat
Bahasa Indonesiaberuang coklat
Bahasa ItaliUrsus arctos
Orang Jepunberuang coklat
Bahasa LatinUrsus arctos
Belandaberuang coklat
Bahasa Inggerisberuang coklat
Bahasa Polandberuang coklat
Portugisberuang coklat
Bahasa Inggerisberuang coklat
Bahasa Sloveniaberuang coklat
Bahasa Swedenberuang coklat
Orang Turkiberuang grizzly
Orang Vietnamberuang coklat
Orang Cinaberuang coklat
Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals

Artikel Yang Menarik