Grouse

Pengelasan Ilmiah Grouse

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Burung
Pesanan
Galliformes
Keluarga
Phasianidae
Genus
Tetraoninae
Nama saintifik
Tetraoninae

Status Pemuliharaan Grouse:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Grouse:

Eropah

Fakta Grouse

Mangsa Utama
Serangga, Kacang, Benih, Beri
Ciri khas
Bulu ekor panjang dan kaki dan jari kaki berbulu
Bahagian sayap
45cm - 101cm (22in - 40in)
Habitat
Hutan, dataran semak dan dataran berumput
Pemangsa
Fox, Lynx, Birds Of Prey
Diet
Omnivor
Cara hidup
  • Kawanan
Makanan kegemaran
Serangga
Jenis
Burung
Saiz Klac Purata
8
Slogan
Kaki dan jari kaki berbulu!

Ciri-ciri Fizikal Grouse

Warna
  • Coklat
  • Kuning
  • Bersih
  • Biru
  • Hitam
  • Putih
  • Hijau
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
6 mph
Jangka hayat
1 - 10 tahun
Berat
0.3kg - 6.5kg (0.6lbs - 14lbs)
Panjang
31cm - 95cm (12in - 37in)

Spesies burung dengan bulu di lubang hidung, kaki, dan kaki!



Grouse adalah burung bersaiz sederhana yang tinggal di Hemisfera Utara. Bulu mereka menyerupai habitat mereka. Bulu ini memberi mereka penyamaran dan membantu mereka bertahan. Grouse berkait rapat dengan ayam, ayam belanda dan pheasant. Kira-kira lapan juta burung permainan darat ini diburu setiap tahun untuk makanan atau sukan di habitatnya yang berumput dan berhutan.



Fakta Grouse Teratas

  • Grouse mempunyai bulu di lubang hidung, kaki dan kaki mereka
  • Ayam betina mempunyai berat kira-kira separuh daripada ayam jantan
  • Kira-kira lapan juta ragut terbunuh dalam perburuan undang-undang setiap tahun

Nama Ilmiah Grouse

Grouse adalah sebahagian daripada urutan Galliformes dan keluarga Phasianidae. Nama saintifik burung itu adalah Tetraoninae. Nama ini berasal dari kata Latin tetrao-, yang bermaksud 'sejenis burung gamebird' dan -idae, dari istilah Yunani kuno untuk 'penampilan.'

Terdapat kira-kira 10 spesies ragut di Amerika Syarikat dan Kanada. Ini termasuk grouse biru, gruce spruce, gruffed ruffed, grouse ekor tajam dan grouse sage. Juga termasuk ayam prairie yang lebih besar dan kurang, ptarmigan willow, ptarmigan rock dan ptarmigan ekor putih.

Rupa dan Kelakuan Grouse

Grouse adalah burung gemuk yang terutama tumbuh di tanah, di mana mereka bersarang di rumput tinggi dan penutup tanah yang lain. Mereka dapat meluncur di udara untuk jarak pendek ketika dikhawatirkan dan menjauhkan diri dari pemangsa. Bulu coklat, kelabu dan merah mereka melindungi burung dari cuaca dan menyamarkannya di persekitarannya. Bulu tumbuh di lubang hidung, kaki dan jari kaki untuk membantu mereka tetap hangat dan bergerak di atas salji. Burung-burung juga mempunyai leher tebal, kaki panjang dan paruh pendek.

Sebilangan besar belenggu tumbuh hanya setinggi 30 sentimeter. Tetapi penyapu kayu di Eropah dan Asia boleh tumbuh seluas 100 sentimeter. Grouse Amerika Utara yang terbesar adalah grouse sage, sering tumbuh hingga 62 hingga 70 sentimeter. Ini lebih kecil daripada angsa dan berukuran sama dengan ayam. Lelaki biasanya dua kali lebih besar daripada wanita pada masa dewasa.

Rumput hutan hidup bersendirian dan bersama anak ayamnya. Sarang telur ayam atau sekumpulan anak ayam disebut klac. Prairie grouse lebih sosial dan tidak keberatan bertemu antara satu sama lain di habitat mereka. Pada musim gugur dan musim sejuk, rusa arktik dan tempat tinggal tundra membentuk kawanan hingga 100 ekor burung. Sebilangan besar lelaki mengawan dengan beberapa wanita, kecuali pengantin lelaki willow yang hanya mengambil satu pasangan pada satu masa.



Habitat Grouse

Satu atau beberapa jenis ragut tinggal di kebanyakan jenis habitat di Amerika Utara. Di Amerika Syarikat, mereka mendiami di mana-mana dari wilayah subarctic Alaska hingga padang rumput Texas. Grouse tinggal di tundra, heathlands, padang rumput, hutan sederhana dan hutan boreal. Beberapa spesies ragut juga tinggal di Eropah dan Asia. Keluarga burung ini juga disebut burung permainan dataran tinggi, karena mereka tidak tinggal di habitat berumput burung basah, seperti itik dan angsa.

Bergantung pada tempat mereka tinggal, rusa biasanya bersarang di rumput tinggi atau di lantai hutan. Grouse yang tinggal di kawasan bersalji menyelam dan menggali di bawah salji untuk hidup. Panas badan mereka membantu mereka membuat tempat perlindungan seperti igloo yang kemas, yang tetap lebih panas daripada udara luar.

Grouse lelaki biasanya menjaga kawasan seluas 10 hingga 50 ekar. Mereka tidak mahu lelaki lain di sekitar. Penggemar wanita mengembara di kawasan seluas 100 ekar. Wanita tidak keberatan pengkhianat lain di tanah yang sama.

Grouse kebanyakannya tidak berhijrah. Ini bermakna mereka tinggal di satu habitat sepanjang tahun. Tetapi penyapu ptarmigan atau salji berpindah ke negeri barat laut atau ketinggian yang lebih rendah semasa musim sejuk dari habitat arktik musim panas mereka.

Grouse banyak diburu untuk daging mereka. Di Amerika Utara dan Eropah, adalah kebiasaan bagi kumpulan pemburu untuk mengusahakan tanaman rusa dengan memberi tanah burung untuk berkembang. Habitat separa terlindung ini memberi ruang kepada pemburu untuk mengesan dan 'membasmi' individu burung yang matang semasa berburu.

Diet Grouse

Grouse adalah omnivor. Mereka memakan kebanyakan tumbuh-tumbuhan, tetapi kadang-kadang memakan serangga, labah-labah, cacing, kadal, ular, telur, siput atau tikus kecil. Makanan pilihan mereka adalah rumput, buah-buahan, buah beri, kacang, pucuk, bunga dan biji yang ditanam dari lantai hutan atau kawasan habitat lain. Mereka juga menyukai anggur musim sejuk, hijau musim sejuk, epal dan semanggi.

Sebilangan spesies grouse menikmati memakan jarum pokok malar hijau. Banyak hutan memberi mereka bekalan jarum yang tidak berkesudahan yang diabaikan oleh makhluk lain. Grouse sage hanya memakan sagebrush pada musim sejuk dan tempat perlindungan di bawahnya. Pada bulan-bulan yang hangat, bijak juga merupakan bahagian utama dalam diet mereka.

Grouse sengaja memakan pasir atau bubur jagung lain pada masa-masa. Ini membantu mereka mencerna beberapa tanaman kasar yang mereka makan.

Pemangsa & Ancaman Grouse

Grouse berkembang di musim sejuk yang teruk di mana banyak burung lain tidak. Mereka juga memiliki tubuh gemuk dan berdaging yang menjadikan makanan enak untuk manusia dan haiwan. Ini menjadikan burung menarik bagi banyak pemangsa berkaki empat. Ini termasuk musang, serigala, kucing liar dan lynx. Burung mangsa yang besar juga memakan belalang dan ular memakan telurnya.

Manusia memburu sekitar lapan juta ragut setiap tahun di Amerika, seorang diri. Nasib baik, banyak perburuan ini berlaku di tanah di mana petani menetas ragut untuk menambah jumlah penduduk. Di alam liar, grouse mempunyai cengkeraman besar, yang bermaksud banyak telur dan anak ayam bagi setiap ibu. Ini membantu menjaga pemburu agar burung tidak pupus.

Pemanasan global dan kehilangan habitat adalah ancaman terbesar bagi pengganas. Pemanasan global menyebabkan perubahan suhu yang mempengaruhi burung ini. Cuaca awal musim bunga, panas terik dan hujan lebat boleh membunuh anak-anak kecil dan seluruh penduduk. Awal musim bunga menyebabkan masalah dengan kitaran tanaman, menjadikan bekalan makanan mereka habis lebih awal.

Kehilangan habitat berlaku ketika orang membina bandar di mana hutan, padang rumput atau tanah rumput pernah wujud. Ini mendorong burung keluar dari tanah semula jadi dan ke tempat yang kurang sesuai di mana mereka tidak dapat berkembang maju. Pertanian dan kebakaran hutan juga menghilangkan habitatnya.

Para saintis sedang mengusahakan cara-cara untuk membantu merapu menjaga habitat mereka. Salah satu cara terbesar untuk menolong mereka adalah bagaimana kita memelihara hutan dan menanam semula pokok.



Pembiakan Grouse, Bayi dan Jangka Hayat

Grouse lelaki dari semua spesies kecuali satu jodoh dengan beberapa betina sekaligus. Hanya pengantin lelaki willow yang mempunyai satu pasangan setiap musim. Untuk bersaing dengan pasangan mereka, lelaki pengantin lelaki melakukan pertunjukan pacaran pada waktu subuh dan senja setiap musim bunga. Mereka menari dan bersiar-siar, mengepalkan bulu mereka dan menggendong sayapnya di kayu tumbang. Ayam pengantin lelaki dan ayam prairie mengembung kantung udara leher berwarna cerah untuk dipamerkan untuk wanita juga. Kadang-kadang lelaki bertarung untuk bersaing untuk perempuan.

Betina membina sarangnya di tanah. Mereka mendapati terjun semula jadi di permukaan tanah yang dilindungi oleh penutup tanah seperti rumput atau sagebrush. Mereka melapisi sarang ini dengan bahan tanaman, seperti daun dan ranting.

Kira-kira seminggu selepas mengawan, pengecut wanita mula bertelur yang kelihatan seperti telur ayam yang lebih kecil. Dia hanya meletakkan satu untuk setiap satu atau dua hari. Dia boleh menggantikan telur yang hilang atau pecah dengan yang baru. Setelah selesai, dia mempunyai lima hingga 12 telur. Sekiranya semuanya berjalan lancar, masing-masing menetas 21 hingga 28 hari kemudian.

Anak ayam meninggalkan sarang setelah menetas. Pengkhianat ibu berjaga-jaga menjaga anaknya. Ibu melindungi anak muda dari pemangsa dan ancaman lain. Dia membawa mereka ke tempat yang baik untuk mencari makanan, di mana anak ayam mesti mencari makanan tumbuhan atau serangga mereka sendiri. Grow willow lelaki membantu rakan mereka melindungi bayi mereka. Tetapi untuk spesies lain, jantan tidak menjaga yang muda.

Pada masa anak ayam berusia dua minggu, mereka mempunyai sayap dan dapat terbang dalam keadaan kecil. Tetapi mereka tinggal di sarang dan di sekitar ibu mereka sehingga mencapai ukuran dan berat dewasa pada musim luruh. Umurnya sekitar 12 minggu.

Grouse boleh kawin terlebih dahulu ketika mereka berumur beberapa tahun. Sebilangan besar ragut Amerika Utara hidup selama tujuh atau lapan tahun di alam liar. Ada yang hidup selama 11 tahun. Tetapi cuaca dan penyakit yang sejuk boleh membunuh sebanyak tiga dari setiap empat pengkhianat muda setiap tahun.

Penduduk Grouse

Dari musim ke musim dan tahun ke tahun, jumlah pengkhianat yang tinggal di dunia sangat berbeza. Musim sejuk yang teruk, musim yang tidak menyenangkan, atau penyakit boleh menyebabkan penduduk menurun sebanyak ribuan orang. Selepas setiap musim memburu, terdapat berjuta-juta burung yang lebih sedikit daripada bulan sebelumnya. Tetapi pengacau bangkit kembali dengan baik. Mereka mempunyai banyak telur dalam kopling mereka dan dapat bersarang untuk kedua kalinya pada musim kawin, jika telur pertama hilang.

Di Amerika Utara, terdapat kira-kira 15 ekor belukar per batu tanah. Grage sage paling rentan terhadap kehilangan habitat di Amerika. Hanya ada lapan juta pengkhianat bijak di A.S. hari ini. Walaupun tidak disenaraikan sebagai terancam punah, orang yang bijak adalah ' hampir terancam Spesies. Pada tahun 2019, perintah oleh pentadbiran Trump membuka habitat sage grouse di barat Amerika Syarikat untuk pengeboran minyak. Tindakan ini mengancam habitat berjuta-juta Sage Grouse, dan banyak saintis mengharapkan pengeboran itu menyebabkan penyihir bijak pergi pupus .

Lihat semua 46 haiwan yang bermula dengan G

Artikel Yang Menarik