Gorila Barat

Pengelasan Ilmiah Gorila Barat

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Primata
Keluarga
Hominidae
Genus
Gorila
Nama saintifik
Gorila Gorila

Status Pemuliharaan Gorila Barat:

Terancam Kritikal

Lokasi Gorila Barat:

Afrika

Fakta Gorila Barat

Mangsa Utama
Daun, Buah, Bunga
Habitat
Hutan hujan dan hutan lebat
Pemangsa
Manusia, Leopard, Buaya
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Tentera
Makanan kegemaran
Daun
Jenis
Mamalia
Slogan
Terdapat dua sub-spesies!

Ciri Fizikal Gorila Barat

Warna
  • Kelabu
  • Hitam
Jenis Kulit
Rambut
Kelajuan tertinggi
25 mph
Jangka hayat
35 - 50 tahun
Berat
100kg - 200kg (220lbs - 440lbs)
Ketinggian
1.4 m - 1.7 m (4.7 kaki - 5.5 kaki)

Gorila barat adalah salah satu daripada dua subkumpulan gorila yang terdapat di benua Afrika (yang lain adalah gorila timur). Gorila barat adalah spesies gorila yang paling banyak dan juga lebih besar daripada kedua-duanya.



Gorila barat dijumpai menghuni hutan tropika dan hutan Afrika barat dan tengah, bersama dengan paya dataran rendah dan hutan sekunder. Semua gorila barat sekarang dianggap sangat terancam kerana kebanyakan habitat semula jadi mereka sekarang telah ditebang hutan atau diambil alih oleh manusia.



Terdapat dua sub-spesies gorila barat yang berasingan iaitu gorila dataran rendah barat dan gorila sungai salib. Walaupun hanya sedikit berbeza dari segi penampilan, kedua-dua spesies gorila barat ini dibezakan kerana terdapat tengkorak dan ukuran gigi yang berbeza.

Gorila barat adalah salah satu kera besar, kumpulan yang merangkumi orang utan, gorila, manusia dan simpanse. Seperti kera besar lainnya, gorila barat mempunyai sejumlah ciri yang menjadikan hidup di hutan lebih mudah, termasuk mempunyai ibu jari yang berlawanan yang berguna ketika gorila barat mengupas buah.



Gorila barat adalah haiwan omnivora, tetapi sebahagian besar makanannya terdiri daripada memakan buah yang mana gorila barat diketahui melakukan perjalanan jauh melalui hutan untuk dijumpai. Gorila barat juga memakan daun, kacang dan beri, bersama dengan serangga dan kadang-kadang haiwan kecil seperti kadal dan tikus. Gorila barat juga diperhatikan menggunakan alat asas di alam liar untuk mengumpulkan makanan dengan lebih berkesan.

Oleh kerana saiznya yang besar, gorila barat mempunyai sedikit pemangsa di hutan asli Afrika, dengan kucing besar seperti macan tutul dan buaya yang ganjil menjadi satu-satunya ancaman semula jadi untuk gorila barat. Ancaman terbesar bagi gorila barat adalah kehilangan habitat yang disebabkan oleh penebangan hutan dan juga diburu oleh manusia. Sebahagian wilayah gorila barat juga telah diambil alih oleh kerusuhan sipil dalam beberapa tahun terakhir, yang, bersama dengan perburuan liar, telah memberi kesan yang sangat buruk pada populasi liar.

Gorila barat cenderung hidup dalam kumpulan yang dipimpin dan dilindungi oleh lelaki alfa. Gorila barat lelaki alfa juga berkawan dengan betina dalam kumpulannya, menghasilkan keturunan tunggal, yang dikenali sebagai bayi. Bayi gorila barat tinggal bersama ibu mereka sehingga mereka berumur beberapa tahun dan menjadi mandiri.



Hari ini, semua gorila barat adalah spesies yang terancam punah tetapi ada kira-kira 95,000 gorila dataran rendah barat yang tinggal di alam liar, jauh lebih banyak daripada sepupu gorila lintas sungai mereka, yang jumlahnya di alam liar dianggap serendah 300 orang.

Lihat semua 33 haiwan yang bermula dengan W

Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals

Artikel Yang Menarik