Wildebeest

Pengelasan Ilmiah Wildebeest

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Artiodactyla
Keluarga
Bovidae
Genus
Connochaetes
Nama saintifik
Connochaetes Taurinus

Status Pemuliharaan Wildebeest:

Terancam

Lokasi Wildebeest:

Afrika

Fakta Wildebeest

Mangsa Utama
Rumput, Daun, Pucuk
Habitat
Dataran rumput dan savana ditutupi semak
Pemangsa
Singa, Cheetah, Buaya
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Kumpulan
Makanan kegemaran
Rumput
Jenis
Mamalia
Slogan
Boleh berjalan lebih dari 1,000 batu setiap tahun!

Ciri Fizikal Wildebeest

Warna
  • Coklat
  • Hitam
  • Jadi
Jenis Kulit
Rambut
Kelajuan tertinggi
38 mph
Jangka hayat
15-20 tahun
Berat
120-250kg (265-550lbs)

Wildebeest adalah versi antelope. Mereka mempunyai tanduk sama ada lelaki atau perempuan. Walaupun mereka bersifat wilayah, mereka juga terkenal suka bermain, bertenaga dan aktif. Dari semua antelop di Afrika, populasi wildebeest telah bertambah dari 250.000 hidup pada tahun 1960, dan 1.5 juta pada tahun 2020.



Fakta Teratas Wildebeest

  • Wildebeest boleh berjalan sepantas 50mph
  • Dua spesies utama adalah wildebeest biru dan wildebeest hitam
  • Dua juta wildebeest berhijrah setiap tahun
  • jodoh liar dalam kumpulan 150

Nama Ilmiah Wildebeest

Walaupun nama umum haiwan ini adalah Blue Wildebeest, nama saintifiknya adalah Connochaetes taurinus. Ini juga disebut sebagai gnu (diucapkan 'g-new'). Kelas haiwan yang berada di bawahnya adalah Mammalia dan keluarga dipanggil Bovidae. Subfamily adalah Alcelaphinae. Walaupun terdapat lima subspesies haiwan ini, hanya dua spesiesnya yang masih ada. Subspesies adalah albojubatus, cooksoni, johnstoni, mearnsi, dan tauinus. Jenis haiwan yang paling biasa adalah Blue Wildebeest, yang berkaitan dengan Black Wildebeest.

Di negara-negara Afrika, haiwan yang dikenali sebagai gnu diberi nama panggilan Wildebeest. Dalam bahasa Inggeris, ini diterjemahkan kepada binatang buas. Di England pada tahun 1823, seorang naturalis bernama William John Burchell adalah yang pertama di dunia yang memberikan penerangan kepada Blue Wildebeest. Nama saintifik wildebeest dibentuk menggunakan dua perkataan Yunani yang membantu menggambarkan penampilan fizikal haiwan itu.



Penampilan & Kelakuan Wildebeest

Wildebeest tidak dikira dengan betul. Haiwan ini mempunyai bahagian depan yang berat tetapi bahagian belakang dan kakinya kurus. The wildebeest mempunyai kepala yang berbentuk seperti segi empat tepat, dan bahu lebar. Muncung besarnya sepadan dengan lebar dahi depan, yang merangkumi otot besar.

Tidak setiap wildebeest mempunyai warna yang sama. Beberapa mempunyai berus kelabu muda sementara yang lain berwarna lebih dekat dengan kelabu-biru. Wildebeest paling gelap adalah warna kelabu-coklat. Di bahu mereka terdapat jalur coklat gelap yang melintasi badan mereka secara menegak. Wildebeest mempunyai mane hitam, yang tebal dan panjang. Mereka mempunyai janggut panjang di leher mereka, yang boleh menjadi gelap atau pucat.

Burung liar juga mempunyai tanduk yang menjulur dari kepalanya. Wildebeest jantan mempunyai tanduk yang dua kali lebih besar daripada wildebeest betina. Untuk haiwan liar, tanduk berukuran 33 inci (separuh ketinggian peti sejuk rata-rata) dan tanduk betina berada di antara 12 hingga 16 inci (atau 30 kali lebih lama daripada pil aspirin.) Pangkal tanduk mereka akan lebih kasar seiring bertambahnya usia.

Wildebeest biru biasanya tumbuh hingga ketinggian 4 1/2 kaki, atau 3 1/2 kali lebih tinggi daripada boling. Mereka juga boleh menimbang sebanyak 600 paun atau kira-kira separuh berat beruang kutub. Mereka melakukan perjalanan dalam kawanan sekurang-kurangnya 1.000 ketika mereka melakukan perjalanan untuk tujuan migrasi.

Habitat mereka adalah Wildebeest berkeliaran bebas ketika tinggal berdekatan antara satu sama lain. Mereka sangat melindungi wilayah mereka. Tidak biasa bagi 270 dari mereka tinggal di kawasan seluas satu kilometer persegi.

Kadang-kadang kawanan akan tinggal di wilayah mereka sementara yang lain akan terus bergerak. Walau bagaimanapun, setiap wildebeest berehat pada waktu malam atau ketika suhu udara panas. Waktu di hari yang paling aktif adalah sepanjang pagi dan menjelang awal pagi.

Kira-kira 50% kehidupan wildebeest dihabiskan untuk berehat. 33% hidup mereka dikhaskan untuk merumput dan 12% daripadanya dihabiskan untuk berinteraksi dengan wildebeest lain.

Merumput Wildebeest Untuk Makanan

Habitat Wildebeest

Wildebeest membuat kediaman mereka di hutan dan dataran berumput. Mereka kebanyakan tinggal di pelbagai kawasan di Afrika Timur. Ini termasuk Kenya dan Serengeti, Tazmania. Di bahagian selatan Afrika, Wildebeest tinggal berhampiran dengan Sungai Orange Afrika Selatan. Haiwan ini lebih suka tinggal di savana di Akasia. Rumput tumbuh dengan cepat kerana kelembapan tanah dan sangat bagus untuk mencari rumput yang banyak untuk dimakan ketika merumput.

Walaupun wildebeest biasanya tinggal satu sama lain, mereka juga diketahui tinggal sementara dengan zebra yang mereka temui di dataran. Ini kerana zebra akan memakan lapisan atas rumput sehingga rusa liar dapat mencapai apa yang ada di bawahnya.



Diet Wildebeest

Kerana diet mereka, wildebeest selalu melakukan perjalanan. Mereka sentiasa mencari air (yang mereka minum dua kali sehari) dan rumput. Apabila cuaca kering, mereka merumput di rumput segar dan kemudian pulang ke rumah sebelum musim hujan bermula. Pada akhir musim hujan, mereka kembali ke kawasan itu dan merumput lagi. Kerana wildebeest mempunyai mulut yang lebar maka mereka dapat memakan banyak rumput dengan cepat. Apabila rumput tidak tumbuh dengan bebas, mereka mencari pokok renek dan pokok untuk dimakan.

Pemangsa & Ancaman Wildebeest

Wildebeest adalah yang paling rentan terhadap karnivor yang lebih besar termasuk:

  • Anjing Liar Afrika
  • Singa
  • Hyena
  • Leopard

Semakin besar wildebeest, semakin rentan terhadap mangsanya. Untuk melindungi diri mereka, sekelompok wildebeest akan berkumpul dan mula menghentak tanah. Mereka juga membuat panggilan kuat untuk memastikan kawanan tersebut mengetahui bahawa mereka berada dalam bahaya.

Perkara lain yang mengancam wildebeest adalah pemecahan habitat mereka. Ini berlaku sekiranya rumput yang mereka rumput tiba-tiba disekat dengan pagar. Oleh kerana pertanian dan peradaban terus berkembang, dan sumber air terus menurun di kawasan tertentu, kehidupan di kawasan liar dunia semakin berisiko. Sebagai salah satu contoh, tidak ada lagi dan Wildebeest yang tinggal di Malawi. Nasib baik di Namibia, populasi mereka meningkat.

Walaupun menghadapi beberapa cabaran ini, mereka tidak cukup berisiko untuk dianggap terancam. Walaupun Serengeti telah melihat peningkatan jumlah wildebeest dalam beberapa tahun terakhir, mereka perlahan-lahan menghilang dari bahagian lain di dunia. Ini sebahagiannya kerana mereka bersaing dengan ternakan untuk keperluan mereka. Wildebeest terkenal kerana memusnahkan tanaman yang mereka dapati. Akibatnya, petani sering membunuh mereka dan memasang pagar agar tidak masuk. Satu-satunya cara wildebeest dapat mengelakkan kepupusan adalah melalui usaha pemuliharaan.



Pembiakan, Bayi dan Jangka Hayat

Apabila seekor rusa liar lelaki berusia tiga atau empat tahun mereka bersedia untuk berkawan dengan wanita. Untuk menarik perhatian wanita, mereka mengeluarkan dan mengeluarkan kotoran ke wilayah mereka. Sekiranya seorang lelaki cuba memasuki wilayah mereka, wildebeest akan memperjuangkannya. Sekiranya seorang wanita masuk, dia akan berusaha untuk berkawan dengannya. Wildebeest wanita hamil selama 8 1/2 bulan sebelum melahirkan. Musim kawin dijadualkan agar bayi liar dilahirkan pada bulan-bulan hujan pada bulan Februari dan Mac. Daripada semua anjing liar hamil, 80% melahirkan bayi mereka dalam jangka masa dua hingga tiga minggu, tepat pada waktunya banyak rumput tersedia untuk mereka. Walaupun haiwan yang serupa melahirkan sendiri, seekor rusa liar mungkin melahirkan dengan kawanannya yang mengelilinginya. Baby wildebeest disebut sebagai anak lembu.

Sebaik sahaja bayi liar dilahirkan, hanya beberapa minit sebelum mereka dapat berdiri dan berlari. Mereka tinggal dekat dengan ibu mereka untuk mengelakkan dimakan oleh haiwan seperti hyena, singa, cheetah, dan juga anjing liar. Untuk enam bulan pertama hidupnya, bayi liar mendapat susu dari ibunya. Apabila berusia 10 hari mereka boleh mula makan rumput. Sebaik sahaja wildebeest lelaki berumur satu tahun, mereka dapat pergi sendiri. Mereka kemudian mencari wildebeest lain untuk membentuk kumpulan dengan.

Dalam kes wildebeest pelbagai jenis biru, jantan menjadi bersedia untuk berkembang biak ketika berumur dua tahun. Sebilangan besar burung liar biru betina dapat mulai berkembang biak setelah mereka berumur 16 bulan ketika mereka diberi makan dengan baik semasa hidup mereka yang masih muda.

Oleh kerana mereka memakan rumput yang baru ditanam, kadar kejayaan ketika mengawan adalah sekitar 95%. Telah terbukti bahawa kitaran bulan juga memberi kesan pada kitaran pembiakan mereka. Pada malam dengan bulan purnama, lelaki mempunyai tahap testosteron yang sangat tinggi. Ini bererti bahawa panggilan kawin mereka jauh lebih kuat daripada sebaliknya. Oleh kerana lelaki lebih terdorong untuk berkembang biak, betina menjadi sama.

Jangka hayat rata-rata rusa liar wanita dan lelaki bermaksud mereka akan bertahan selama 20 tahun. Umur rekod tertua dari mana-mana wildebeest adalah 40 tahun.

Penduduk

Sebanyak 500,000 wildebeest dilahirkan antara Februari dan Mac setiap tahun. Ini adalah ketika musim hujan bermula di habitat semula jadi.

Sehingga 2018, populasi rusa liar Afrika kira-kira 1,550,000. Mereka terus dilahirkan di Taman Nasional Serengeti, yang terletak di Tanzania. Oleh kerana bilangan wildebeest yang semakin meningkat, International Union for Conservation of Nature mempunyai status wildebeest biru dan hitam Keprihatinan Sekurang-kurangnya (LC).

Lihat semua 33 haiwan yang bermula dengan W

Artikel Yang Menarik