Cougar

Pengelasan Ilmiah Cougar

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Felidae
Genus
Cougar
Nama saintifik
penghormat felis

Status Pemuliharaan Cougar:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Cougar:

Amerika Utara

Fakta Cougar

Mangsa Utama
Rusa, Rusa, Berang-berang
Ciri khas
Lengan dan kaki yang kuat dan rahang berotot
Habitat
Kawasan hutan dan pergunungan
Pemangsa
Manusia, Beruang Grizzly
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
3
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Rusa
Jenis
Mamalia
Slogan
Kucing terbesar di Amerika Utara

Ciri Fizikal Cougar

Warna
  • Coklat
  • Hitam
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
30 mph
Jangka hayat
10 - 20 tahun
Berat
29kg - 90kg (64lbs - 198lbs)
Panjang
1.5m - 2.75m (5 kaki - 9 kaki)

'Kucing Besar Tanpa Suara'



Sebagai kucing kedua terbesar di Amerika Utara, cougar adalah makhluk menakutkan untuk dijumpai. Cougar tidak dapat mengaum kerana tidak mempunyai laring yang diperlukan untuk melakukannya. Sebaliknya, kucing besar menggeram, menggeram, mendesis dan menjerit serta bersiul dan kicauan. Cougars juga disebut pumas, panther dan singa gunung. Kucing mempunyai kepala bulat, telinga runcing dan badan langsing.



Fakta Teratas Haiwan

• Cougar adalah pemburu yang unggul

• Kucing dijumpai di banyak tempat di dunia



• Cougar makan pada haiwan seperti rusa, rakun dan juga buaya

• Seperti kebanyakan kucing, kucing adalah haiwan kesendirian

Nama Ilmiah Cougar

Cougar ini dikenali dengan nama saintifik 'puma concolor' atau 'felis concolor.' Carl Linnaeus mencadangkan nama 'felis concolor' untuk menggambarkan kucing besar yang mempunyai ekor panjang. Haiwan ini mempunyai lebih banyak nama dalam kamus daripada haiwan lain. Bersama dengan singa gunung dan puma, kucing itu juga disebut catamount dan harimau merah antara lain. Cougars tergolong dalam keluarga kecil Felinae. Setelah Linnaeus memperkenalkan penerangan saintifik mengenai cougars, para penyelidik menyenaraikan 32 subspesies zoologi hingga akhir tahun 80-an. Menurut kajian genetik, banyak subspesies terlalu dekat untuk dianggap terpisah. Kini, para saintis telah menentukan bahawa terdapat enam kumpulan filogeografi.



Penampilan Cougar

Tubuh cougar serupa dengan kucing rumah pada skala yang lebih besar. Mantel singa gunung adalah warna kelabu hingga rona kemerahan, dan haiwan itu mempunyai bahagian yang lebih ringan di bawahnya. Hujung ekor cougar berwarna hitam, dan kucing mempunyai tanda hitam di telinga dan wajahnya. Fakta luar biasa mengenai cougars ialah mereka boleh melompat 20 kaki ke udara. Ini membolehkan mereka menerkam mangsa yang jaraknya 20 kaki hingga 40 kaki dari posisi berdiri.

Pumas berkisar antara 5 kaki hingga 9 kaki dari kepala hingga ekor dengan cougars lelaki seberat 150 paun dan betina mencapai sekitar 100 paun.

Cougar (Felis concolor)

Kelakuan Cougar

Singa gunung adalah haiwan yang bersendirian kecuali seekor pelikat ibu membesarkan anak. Kadang-kadang, haiwan akan saling membunuh antara satu sama lain. Mereka memantapkan diri dalam komuniti kecil yang berpusat di sekitar wilayah yang terdiri daripada lelaki yang kuat. Kucing yang tinggal di kawasan ini lebih sering bergaul antara satu sama lain daripada haiwan yang berada di luarnya.

Habitat Cougar

Kucing besar ini mempunyai salah satu julat terbesar dari sebarang spesies haiwan liar di seluruh Amerika. Anda akan menjumpainya dari Yukon utara Kanada hingga Andes selatan. Haiwan ini dapat menyesuaikan diri dengan berbagai habitat termasuk hutan, padang pasir pergunungan dan daerah dataran rendah. Cougar lebih suka tinggal di bahagian negara yang mempunyai gaung curam, batuan pelek dan sikat lebat untuk perlindungan. Namun, mereka dapat bertahan dengan baik di kawasan terbuka yang memiliki sedikit tanaman.

Apa yang Dimakan oleh Cougars?

Kucing besar ini tidak memilih makanan. Mereka akan makan pada serangga, tikus , berang-berang , rakun , arnab , dan liar ayam belanda. Sejak kupu-kupu tinggal di Taman Nasional Monte Leon di Patagonia, mereka menjadi cukup mahir dalam memburu penguin. Mereka yang tinggal di Florida kadang-kadang membuat makanan dari buaya. Di Amerika Utara, cougars sering memakan rusa. Sebenarnya, mereka biasanya membunuh seekor rusa besar setiap dua minggu. Kucing besar ini umumnya bukan pemulung, tetapi jika bangkai rusa dibiarkan terdedah, maka mereka mungkin memakannya, yang bermaksud bahawa kucing kadang-kadang menunjukkan tingkah laku yang berakal.

Kerana kaki belakangnya yang kuat, cougars adalah pemangsa penyerang. Mereka adalah pemburu yang mengintai mangsa mereka melalui sikat dan pokok sebelum melompat kuat ke atasnya, menyebabkan gigitan leher yang mematikan. Haiwan itu dapat mematahkan leher mangsanya dengan satu gigitan kuat dan kekuatan menggerakkan mangsanya ke bumi.

Pemangsa Cougar

Manusia adalah pemangsa kupu-kupu terbesar dengan orang memburu mereka untuk bersukan dan melindungi ternakan. Orang juga menjadi penyebab utama kucing kehilangan habitatnya. Di negeri-negeri seperti Florida, lebuh raya sering membawa maut kepada cougars. Di alam liar, bungkus serigala akan menjadi mangsa kucing kerana mereka dapat mengelilingi haiwan itu dan membanjirinya dengan angka. Ketika datang ke pertempuran satu lawan satu, cougar biasanya akan bertahan dalam pertandingan. Serigala lebih cenderung mempengaruhi cougars dengan menguasai wilayah yang sama dan memanfaatkan peluang mangsa. Serigala juga dapat mengganggu kemampuan cougar untuk menghasilkan semula.

Kucing tidak ada dalam senarai spesies yang terancam punah, tetapi kumpulan pemuliharaan tidak yakin dengan seberapa baik prestasi populasi cougar di seluruh dunia. Di Amerika Syarikat, satu-satunya negara yang melarang memburu mereka adalah California. Walau bagaimanapun, adalah haram untuk memburu mereka di Costa Rica, Guatemala, Venezuela, Brazil dan di sebahagian besar Argentina. Untuk memburu kucing besar di A.S., pemburu mesti mendapatkan izin kecuali mereka tinggal di Texas.

Pemburu menyasarkan kupu-kupu, tetapi kesan tindakan ini pada kucing tidak diketahui. Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar A.S. melaporkan bahawa perdagangan bahagian haiwan haram adalah pasaran $ 200 juta setahun, dan ia terus berkembang.

Mengenai Pembiakan Cougar

Singa gunung jantan dan betina mencapai kematangan seksual pada 24 bulan, tetapi menurut penyelidikan, betina telah kawin semuda 20 bulan. Umur di mana cougar pertama kali berkembang biak bergantung pada dia membangun rumah tangga. Cabaran pembiakan utama yang dihadapi oleh cougars adalah saling mencari kerana gaya hidup mereka sendiri. Kucing biasanya tersebar di kawasan beratus-ratus batu yang kasar.

Komplikasi pembiakan yang lain adalah bahawa suami wanita hanya berminat untuk mengawan selama beberapa hari dalam sebulan. Walaupun menghadapi pelbagai cabaran, haiwan-haiwan itu mencari jalan untuk membiak. Mereka mempunyai deria dan mengamalkan poligami. Apabila cougars berkembang biak, mereka melakukannya dengan kuat dengan melakukan kopulasi pada kadar 50 kali hingga 70 kali dalam tempoh 24 jam selama 7 hingga 8 hari. Setiap kali pasangan berpasangan, ia berlangsung kurang dari satu minit. Kerana kucing sangat kuat, para penyelidik percaya bahawa tindakan itu merangsang ovulasi, iaitu ketika ovari melepaskan telur sehingga dapat disenyawakan.

Cougar Cubs

Setelah wanita hamil hamil, setelah 88 hingga 96 hari, dia akan mengundurkan diri dari kerbau dan melahirkan sampah anak. Selimut cougar bervariasi dari satu hingga enam anak dengan ukuran rata-rata adalah dua hingga tiga anak kucing. Cougar wanita muda mungkin hanya mempunyai satu anak untuk sampah pertama. Penyelidik percaya bahawa ini memberi masa muda wanita untuk mengembangkan kemahiran ibu mereka. Cougars biasanya menua muda setiap tahun, yang bermaksud bahawa singa gunung betina yang hidup selama 8 hingga 10 tahun mungkin dapat menghasilkan lima sampah. Menurut laporan, satu ibu cougar dalam kurungan menghasilkan tujuh sampah dalam 16 tahun.

Gula-gula bayi biasanya beratnya sedikit lebih daripada 1 paun semasa mereka dilahirkan. Dalam 10 hingga 20 hari, mereka bertambah dua kali ganda berat badan mereka, dan pada saat mereka mencapai usia 2 bulan, mereka dapat menimbang berat badan sebanyak 9 paun.

Semasa bayi cougar dilahirkan, mantelnya biasanya mempunyai bintik hitam, yang menyamarkannya, melindungi anak-anak dari pemangsa. Bintik-bintik itu biasanya berlangsung sekitar 6 bulan. Anak bayi dilahirkan pekak, buta dan hampir tidak bergerak, menjadikannya rentan terhadap pemangsa. Untuk mendapatkan kekuatan dan belajar bagaimana menjatuhkan mangsanya, anak-anak cougar bermain dan menerkam satu sama lain.

Gula ibu mula mengambil anak mereka untuk membunuh ketika mereka berusia 7 hingga 8 minggu. Wanita itu juga akan mengambil daging kepada bayinya sehingga dia menyapunya ketika mereka berusia 2 hingga 3 bulan. Ketika anak-anaknya tumbuh, betina akan meninggalkan mereka di tempat pembunuhan selama beberapa hari pada satu masa sementara dia memburu makanan mereka yang seterusnya. Cougars ibu akan melakukan perjalanan lebih jauh untuk mencari makanan kerana anaknya menjadi lebih tua dan semakin kuat.

Cougar Cubs (Felis Concolor)

Jangka hayat Cougar

Apabila seekor cougar berada dalam kurungan, haiwan itu dapat hidup selama 20 tahun. Namun, ada laporan mengenai satu penangkap tangkap yang berumur 29 tahun. Di alam liar, jangka hayat mereka kira-kira separuh daripada itu. Penyelidik tidak bersetuju mengenai seks mana yang lebih lama. Ada yang mengatakan bahawa betina hidup selama beberapa tahun kerana tekanan mengandung dan membesarkan anak.

Walaupun manusia tidak mengancamnya, kupu-kupu cenderung mempunyai gaya hidup berisiko tinggi. Mereka sering terdedah kepada kecederaan atau kematian kerana mereka menyasarkan haiwan yang lebih besar daripada mereka sendiri. Ketika mereka menyerang rusa atau rusa, mereka mungkin dilemparkan ke atas pokok atau batu yang cukup keras untuk mematahkan punggung mereka. Kadang-kadang, mereka diinjak-injak oleh kuku binatang kawanan. Cougar dapat ditusuk oleh cabang atau tanduk, dan kecederaan seperti ini boleh mengakibatkan kelaparan. Kucing mati akibat serangan kilat, gigitan ular beracun dan gelongsor batu.

Penduduk Cougar

Penyelidik tidak dapat memberikan anggaran yang tepat mengenai berapa banyak kogar di alam liar. Ada yang percaya bahawa terdapat kira-kira 30,000 dari mereka di seluruh barat Amerika. Ketumpatan cougars umumnya berkisar antara satu hingga tujuh kucing untuk setiap 100 kilometer wilayah dengan lelaki yang membolehkan beberapa betina hadir dalam lingkungannya. Oregon menganggarkan bahawa populasi cougarnya adalah sekitar 6,600 orang sementara California percaya bahawa ia mempunyai antara 4,000 hingga 6,000 haiwan.

Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam, yang mengesan populasi cougar di setiap negara Tengah dan Amerika Selatan, melaporkan bahawa terdapat kurang dari 50,000 kucing besar yang menghuni bahagian dunia ini. Ini dianggap sebagai trend menurun. Walau bagaimanapun, penyelidik cougar di A.S. percaya bahawa populasi negara tersebut semakin meningkat. California mempunyai perlindungan untuk populasi cougarnya, tetapi tiga belas negara termasuk Wyoming, Colorado dan Utah mengklasifikasikannya sebagai spesies permainan, yang memungkinkan orang memburu mereka untuk bersukan.

Lihat semua 59 haiwan yang bermula dengan C

Artikel Yang Menarik