Jackal

Pengelasan Ilmiah Jackal

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Canidae
Genus
Canis
Nama saintifik
aureus

Status Pemeliharaan Jackal:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Jackal:

Afrika
Asia
Eropah

Fakta Jackal

Mangsa Utama
Antelope, Reptilia, Serangga
Habitat
Dataran rumput dan hutan kering
Pemangsa
Hyena, Leopard, Helang
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
5
Cara hidup
  • Pek
Makanan kegemaran
Antelope
Jenis
Mamalia
Slogan
Boleh mengekalkan kelajuan 16 km / j!

Ciri Fizikal Jackal

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Putih
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
20 mph
Jangka hayat
8-15 tahun
Berat
6.8-11kg (15-24lbs)

Serigala berkomunikasi dengan anggota pek mereka menggunakan suara melolong, geram, menjerit, dan juga suara menembak.



Serigala membuat kediaman mereka di berbagai tempat di Afrika dan juga di negara-negara Eropah seperti Yunani, Romania, Itali, dan Bulgaria bersama dengan yang lain. Mereka adalah omnivor yang memakan tumbuh-tumbuhan dan daging. Seekor jantan dan betina adalah monogami yang bermaksud mereka tetap bersama sepanjang hidup mereka dan pasangan itu membesarkan anak anjing mereka bersama. Taring ini boleh hidup sehingga 12 tahun di alam liar.



5 Fakta Jackal yang Luar Biasa!


• Jackal dalam kurungan boleh hidup selama 16 tahun.

• Serigala memburu berpasangan dan bukannya mencari mangsa sahaja.

• Sekumpulan serigala kadang-kadang disebut pak atau suku.

• Serigala biasanya mempunyai dua hingga empat anak anjing di dalam sampah.

• Makhluk ini adalah anjing dengan saudara mara yang merangkumi coyote , musang , dan serigala .

Nama Ilmiah Jackal

Nama saintifik seekor serigala adalahaureus. Kata Canis adalah bahasa Latin untuk anjing dan aureus bermaksud keemasan. Oleh itu, masuk akal bahawa nama lain untuk serigala biasa adalah serigala emas. Keluarganya adalah Canidae dan kelasnya adalah Mammalia.

Seiring dengan serigala biasa, terdapat dua spesies lain termasuk serigala bergaris sisi dan serigala yang disokong hitam. Satu-satunya perbezaan antara ketiga spesies ini adalah warna mantel mereka dan habitat spesifik yang mereka gemari.



Penampilan dan Kelakuan Jackal

Serigala biasa mempunyai mantel yang merupakan campuran kuning, coklat, dan emas. Penampilan mantel serigala dapat menjadi lebih gelap atau lebih terang dengan perubahan musim. Sekiranya anda mempunyai anjing, anda mungkin melihat bahawa mantelnya menjadi lebih tebal atau berubah sedikit dengan musim. Proses serupa berlaku pada haiwan ini.

Haiwan ini mempunyai hidung langsing yang panjang, telinga besar, dan bahkan ekor lebat yang membuatnya kelihatan sangat mirip dengan seekor rubah. Ingat, rubah dan serigala adalah saudara terdekat! Serigala memiliki empat kaki langsing, tubuh langsing, dan mata gelap yang selalu memerhatikan sekelilingnya.

Seekor serigala setinggi sekitar 16 inci dari bahunya dan beratnya antara 11 hingga 26 paun. Sekiranya anda meletakkan pensil nombor dua di atas yang lain, maka anda akan melihat ketinggian seekor serigala yang biasa. Sebagai alternatif, seekor serigala seberat 26 paun beratnya hampir sama dengan dachshund bersaiz purata.

Taring ini adalah pelari cepat, dengan kelajuan terpantas untuk seekor serigala ialah 40 mph. Mereka dapat berlari dalam ledakan pendek dengan kecepatan yang luar biasa atau untuk jangka masa yang lebih lama dengan kecepatan yang lebih rendah. Kepantasan ini membantu mereka menangkap mangsa mereka dan dapat menjaga keselamatan mereka dari beberapa pemangsa.

Warna mantel mereka membantunya menyatu dengan wilayahnya. Cuba fikirkan betapa mudahnya seekor serigala biasa hilang ke rumput coklat muda di savana Afrika! Penyamaran ini membantu melindunginya sekiranya pemangsa berada di kawasan tersebut.

Seekor serigala yang berjalan sendiri cenderung melarikan diri dari ancaman sementara sekelompok besar serigala mungkin berdiri melawan pemangsa. Sebungkus serigala malah boleh membanjiri a macan tutul atau a hyena . Sekurang-kurangnya, sebungkus besar mungkin dapat mengejar pemangsa.

Taring ini diketahui dapat mempertahankan wilayahnya menggunakan gigi dan cakar yang tajam untuk mengusir penceroboh. Perlindungan sengit seekor serigala di wilayahnya adalah ciri yang dimiliki oleh serigala serigala , musang , dan koyote sepupu. Bukan hanya melindungi kediamannya, tetapi juga melindungi anak anjing di kawasan itu.

Serigala hidup dalam kumpulan yang boleh berjumlah antara 10 hingga 30. Mereka dipanggil kumpulan atau suku. Haiwan ini biasanya pemalu dan berusaha untuk tidak terlihat dengan berlindung di rumput tinggi, di celah-celah batu, atau di belakang pokok. Satu-satunya masa mereka menunjukkan pencerobohan adalah ketika wilayah mereka diancam oleh penceroboh.

Salah satu perkara yang paling menarik mengenai haiwan ini adalah bentuk komunikasi mereka. Ringkasnya, tidak semua lolongan, geraman, dan yips serupa dalam dunia serigala. Anggota kumpulan atau suku mempunyai suara unik yang mereka buat untuk menyampaikan mesej kepada seluruh keluarga mereka. Semua bungkusan serigala mempunyai bunyi tersendiri, jadi keluarga di kawasan itu tidak menerima pesanan bercampur!

Suara melolong mungkin bermaksud seekor serigala telah membunuh mangsa dan mahu semua orang dalam keluarga makan. Bunyi hentakan mungkin memberi amaran kepada anggota lain mengenai pek ada pemangsa di kawasan itu. Serigala bergaris sisi dikatakan mengeluarkan suara menembak yang serupa dengan burung hantu. Suara unik ini menjadikannya jolokan 'o loou' di Uganda.

serigala (Canis aureus) serigala berjalan di atas pasir

Habitat Jackal

Haiwan ini tinggal di Afrika dan beberapa negara Eropah. Di Afrika, mereka dijumpai di bahagian barat dan tengah benua di Senegal, Nigeria, dan Sudan Selatan. Mereka juga tinggal lebih jauh ke selatan di Zambia dan Zimbabwe.

Jenis habitat spesies seekor serigala hidup berbeza-beza bergantung pada ketiga spesies yang anda cari. Serigala biasa atau emas hidup di savana dan padang pasir sementara serigala berjalur sisi lebih suka habitat yang lebih basah seperti rawa, semak belukar, dan juga gunung. Anjing yang disokong hitam tinggal di hutan dan savana. Walaupun wilayahnya berbeza, ketiga-tiga spesies dapat dijumpai di Afrika.

Kaki yang panjang dan kaki yang kuat dari taring ini membolehkan mereka melalui jalan darat yang panjang ketika berburu. Kaki mereka dapat menahan panas serta tanah kering yang kasar. Mereka menggunakan deria pendengaran dan bau lebih banyak daripada penglihatan mereka untuk mencari mangsa. Mereka aktif pada waktu senja dan subuh. Ini supaya mereka tidak dapat bergerak di bahagian paling panas sepanjang hari. Seperti anjing peliharaan, mereka banyak tidur pada waktu siang.

Diet Jackal

Apa yang dimakan oleh taring ini? Taring ini adalah burung omnivor yang memakan burung, beri, tumbuh-tumbuhan, arnab , katak, buah, ular, dan kecil antelop . Sebilangan saintis menyebut serigala sebagai pengumpan oportunis. Ini bermaksud bahawa mereka boleh mencuri sisa daging dari mangsa yang dibunuh oleh haiwan lain. Mereka mengambil kesempatan untuk makan setiap kali mereka menjumpai makanan walaupun mereka tidak memburu atau membunuhnya.

Biasanya, taring ini memburu secara berpasangan. Ini supaya mereka dapat bekerjasama untuk memerangkap dan menjatuhkan mangsanya. Walaupun mereka mempunyai gigi yang tajam, makhluk ini kecil, jadi membantu dua ekor serigala bekerja sama ketika mereka memburu - terutama jika mereka mengejar mangsa yang lebih besar.



Pemangsa dan Ancaman Jackal

Taring ini mempunyai beberapa pemangsa termasuk helang , macan tutul , dan hyena . Semua pemangsa ini mempunyai kelajuan, kekuatan, atau keduanya, menjadikannya mudah untuk menangkap seekor serigala muda. Tidak biasa burung helang terbang ke bawah dan menangkap anak anjing yang bermain di luar sarangnya.

Kadang kala sumber makanan mereka jarang, haiwan ini masuk ke harta tanah petani untuk membunuh ternakan. Beberapa ekor serigala ditembak oleh petani kerana alasan ini. Ancaman manusia lain kepada mereka adalah kehilangan habitat akibat pembangunan dan pembinaan tanah.

Status pemeliharaan rasmi haiwan ini, menurut Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) , adalah paling tidak prihatin . Sebenarnya, populasi mereka dipercayai meningkat.

Pembiakan Jackal, Bayi, dan Jangka Hayat

Taring ini hanya mempunyai satu pasangan sepanjang hidupnya. Musim kawin untuk serigala biasa bermula dari Oktober hingga Mac. Tempoh kehamilan adalah 57 hingga 70 hari. Coyotes , musang , dan serigala mempunyai tempoh kehamilan kira-kira bilangan hari yang sama.

Seorang lelaki dan wanita bekerjasama untuk mencari atau membuat ruang bawah tanah di mana bayi akan dilahirkan. Seorang wanita melahirkan secara langsung dua hingga empat bayi, juga dipanggil anak anjing . Anak anjing yang baru lahir beratnya kurang daripada satu paun. Mereka dilahirkan buta dan menjadi jururawat dari ibu mereka serta memakan sedikit makanan ringan. Pada usia sepuluh hari, mata anak anjing terbuka dan pada dua bulan mereka mula makan makanan padat.

Oleh kerana mereka sangat kecil, anak anjing mudah diserang helang , macan tutul , dan hyena . Sebenarnya, banyak anak anjing ini tidak dapat bertahan hingga 14 minggu. Sebagai cara untuk melindungi anak-anaknya, seorang ibu memindahkan sampah ke tempat-tempat bawah tanah yang berlainan setiap beberapa minggu. Ini menjadikan sukar bagi pemangsa untuk mengambil dan tinggal dengan aroma anak anjing.

Ibu dan bapa menjaga anak-anak yang mengajar mereka cara memburu ketika mereka berusia sekitar enam bulan. Anak anjing boleh meninggalkan ibu bapanya pada usia 11 bulan untuk menyerang sendiri. Atau mungkin tinggal bersama ibu bapanya untuk membantu menjaga anak-anak anjing yang lain di tempat sampah.

Serigala yang hidup di alam liar berumur 10 hingga 12 tahun. Anjing liar rentan terhadap banyak penyakit yang sama yang mungkin dihadapi anjing. Contohnya, mereka boleh dijangkiti rabies. Seekor serigala yang tua atau cedera juga lebih cenderung menjadi sasaran pemangsa daripada binatang muda yang sihat.

Sudah tentu, anjing-anjing ini yang dijaga dengan baik di kebun binatang atau pelindung hidupan liar boleh hidup lebih lama, sehingga 16 tahun.

Penduduk Jackal

Penduduk serigala biasa di India lebih daripada 80,000. Walau bagaimanapun, para saintis tidak pasti mengenai populasi haiwan ini di Afrika.

Populasi spesies serigala ini dipercayai semakin meningkat. Status pemuliharaan rasmi adalah paling tidak prihatin .

Lihat semua 9 haiwan yang bermula dengan J

Artikel Yang Menarik