Nightingale

Pengelasan Ilmiah Nightingale

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Burung
Pesanan
Passeriformes
Keluarga
Muscicapidae
Genus
Luscinia
Nama saintifik
Luscinia Magarhynchos

Status Pemuliharaan Nightingale:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Nightingale:

Afrika
Asia
Eurasia
Eropah

Fakta Nightingale

Mangsa Utama
Buah, Kacang, Benih, Serangga
Ciri khas
Saiz badan kecil tanpa tanda dan paruh nipis
Bahagian sayap
20cm - 22cm (7.9in - 9in)
Habitat
Buka hutan dan rimba
Pemangsa
Tikus, Kucing, Kadal
Diet
Omnivor
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Buah
Jenis
Burung
Saiz Klac Purata
3
Slogan
Dinamakan lebih dari 1,000 tahun yang lalu!

Ciri Fizikal Nightingale

Warna
  • Coklat
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
18 mph
Jangka hayat
13 tahun
Berat
15g - 22g (0.5oz - 0.7oz)
Panjang
14cm - 16.5cm (5.5in - 6.5in)

Nightingale adalah spesies kecil burung yang dianggap sebagai anggota keluarga thrush secara rasmi. Nightingale sering disalah anggap sebagai robin, kerana nightingale adalah ukuran yang sama dan robin wanita sangat mirip dengan nightingale.



Nightingale adalah burung pagi dan nightingale sering didengar menyanyikan lagu nyanyiannya pada waktu subuh. Di kawasan bandar, nightingale akan bernyanyi lebih kuat pada waktu subuh untuk menampung kebisingan latar belakang.



Nightingale berkembang secara semula jadi di hutan Eropah dan Asia pada bulan-bulan musim panas dan nightingale kemudian berhijrah ke Afrika untuk musim sejuk, ke iklim yang lebih panas. Nightingale kembali ke utara pada musim bunga semula untuk bersarang.

Nightingale dipercayai dinamakan lebih dari 1,000 tahun yang lalu, dengan istilah nightingale yang bermaksud penyanyi lagu malam di Anglo-Saxon. Nightingale dinamakan kerana kenyataan bahawa nightingale sering terdengar menyanyi pada waktu malam dan juga pada siang hari. Adalah difikirkan bahawa ia adalah lelaki malam tunggal (tidak berpasangan) yang menyanyi pada waktu malam yang mereka lakukan untuk mencuba dan menarik pasangan.



Nightingales adalah burung kecil dengan rata-rata nightingale dewasa yang tinggi sekitar 15cm. Nightingale mempunyai bulu coklat polos yang menutupi badannya dan diketahui memiliki ekor sisi merah.

Nightingales adalah burung omnivora dan memakan campuran buah, biji, serangga dan kacang. Nightingales mempunyai banyak pemangsa di persekitaran semula jadi terutamanya kerana ukurannya yang kecil. Pemangsa burung malam termasuk mamalia seperti tikus, rubah dan kucing dan reptilia seperti kadal dan ular. Nightingales juga diburu oleh burung-burung mangsa yang besar.

Nightingales mendiami hutan tebal dan hutan di Eropah dan Asia, tidak termasuk hutan yang berada di utara. Walaupun terdapat banyak burung malam di habitat semula jadi mereka, burung malam sering menjadi burung yang sukar dijumpai. Nightingales dapat didengar dengan mudah kerana nyanyiannya yang nyaring tetapi sering dijumpai bersembunyi di dedaunan lebat.



Nightingales kawin pada musim bunga, dan nightingale betina membangun sarang berbentuk cawan di semak tebal dekat dengan tanah. Sarang nightingale sering tersembunyi dari dunia luar, dan terdiri dari ranting, daun dan rumput. Nightingale betina bertelur antara 2 dan 5 telur per kopling, dan anak ayam nightingale menetas setelah masa inkubasi hanya beberapa minggu.

Nightingales menempuh jarak yang sangat jauh setiap tahun untuk berhijrah antara utara dan selatan. Jangka hayat rata-rata nightingale adalah sekitar 2 tahun, walaupun beberapa individu nightingale (terutama nightingale yang ditawan) telah diketahui hidup lebih lama.

Nightingales dinamakan demikian kerana mereka sering menyanyi pada waktu malam dan juga pada siang hari. Nama ini telah digunakan selama lebih dari 1,000 tahun, sangat dikenali walaupun dalam bentuk Anglo-Saxon - 'nihtingale'. Ia bermaksud ‘penyanyi lagu malam’. Penulis awal menganggap wanita itu dinyanyikan sedangkan sebenarnya lelaki. Lagu ini lantang, dengan pelbagai wisel, trill dan gurgle yang mengagumkan. Nyanyiannya sangat ketara pada waktu malam kerana beberapa burung lain menyanyi. Inilah sebabnya mengapa namanya termasuk 'malam' dalam beberapa bahasa.

Hanya lelaki yang tidak berpasangan menyanyi secara teratur pada waktu malam, dan lagu pada waktu malam cenderung berfungsi untuk menarik pasangan. Nyanyian pada waktu subuh, pada jam sebelum matahari terbit, dianggap penting dalam mempertahankan wilayah burung. Nightingales menyanyi dengan lebih kuat lagi di persekitaran bandar atau berhampiran bandar, untuk mengatasi kebisingan latar belakang. Ciri khas lagu ini adalah crescendo bersiul keras, tidak hadir dalam lagu Thrush Nightingale. Ia mempunyai panggilan penggera seperti katak.

Lihat semua 12 haiwan yang bermula dengan N

Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Ensiklopedia Burung

Artikel Yang Menarik