Landak

Pengelasan Ilmiah landak

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Rodentia
Keluarga
Erethizontidae
Genus
Erethrizon
Nama saintifik
Erethizon Dorsaum

Status Pemuliharaan Porcupine:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi landak:

Asia
Amerika Tengah
Eurasia
Eropah
Amerika Utara
Amerika Selatan

Fakta Porcupine

Mangsa Utama
Akar, Daun, Beri
Habitat
Hutan lebat dan padang rumput
Pemangsa
Burung Hantu, Burung Helang, Serigala
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Akar
Jenis
Mamalia
Slogan
Terdapat 30 spesies berbeza di seluruh dunia!

Ciri-ciri Fizikal Porcupine

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Kuning
  • Hitam
Jenis Kulit
Lonjakan
Kelajuan tertinggi
2 mph
Jangka hayat
8-12 tahun
Berat
5.4-16kg (12-35 paun)

Landak adalah tikus ketiga terbesar di planet ini. Mereka dipecah menjadi dua jenis landak, iaitu landak Dunia Lama dan Dunia Baru. Tikus besar ini diketahui dapat melawan pemangsa yang sangat besar, dan mereka memakan tanaman, pokok renek dan pokok sepanjang tahun. Walaupun eksteriornya kelihatan garang, mereka adalah makhluk yang lembut dan jinak kecuali diprovokasi.



Fakta Teratas Porcupine

-Quill mempunyai lapisan lemak antibiotik yang membantu mencegah jangkitan pada manusia dan haiwan.

-Porcupines mempunyai kemampuan untuk melawan bahkan pemangsa terbesar dan paling berbahaya, termasuk macan tutul.

-Bubuk bayi disebut porcupettes, dan sekumpulan landak disebut tusuk.



Nama Saintifik Porcupine

Taksonomi Porcupines dipecah mengikut urutan Rodentia, keluarga Erethizontidae (Dunia Baru) atau Hystricidae (Dunia Lama) dan Erethizon atau Chaetomys Genius. Porcupine Hystricidae tetap berada di tanah dan tinggal di Eropah, Asia dan Afrika. Porcupine Erethizontidae menikmati memanjat pokok dan berenang di seluruh Amerika. Nama sebenarnya landak berasal dari perkataan Perancis porcespin, yang diterjemahkan menjadi babi pena. Terdapat lebih daripada dua belas spesies landak di seluruh dunia, termasuk:

Keluarga Hystricidae (landak Dunia Lama):



  • Landak melayu
  • Bubur sunda
  • Bubur tanjung
  • Bubur jambul
  • Landak India
  • Landak tebal
  • Landak Filipina
  • Landak Sumatera
  • Landak ekor berus Afrika
  • Landak ekor berus Asia
  • Landak ekor panjang

Keluarga Erethizontidae (landak Dunia Baru):

  • Tikus berbulu
  • Landak baturite
  • Bubuk berduri berwarna
  • Bubuk kerdil yang berbau
  • Landak Bahia
  • Bubuk kerdil berbulu hitam
  • Porcupine kerdil berbulu Mexico
  • Landak kerdil hitam
  • Landak Brazil
  • Porcupine kerdil berbulu buram
  • Landak Andean
  • Landak Rothschild
  • Landak kerdil Roosmalen
  • Landak ekor tunggul
  • Landak Santa Marta
  • Coandumirim
  • Landak kerdil berbulu Paraguay
  • Bubuk kerdil berbulu coklat
  • Landak Amerika Utara

Rupa & Kelakuan Porcupine

Setiap spesies landak kelihatan sedikit berbeza dari yang lain. Tetapi, mereka mempunyai beberapa ciri penampilan umum, seperti badan yang kuat dan kepala kecil. Bulu mereka akan dikelompokkan secara bersama atau secara individu dimasukkan ke dalam kulit dan rambut mereka. Quill ini adalah pembelaan mereka. Mereka akan menjatuhkan bulu roma mereka ke arah pemangsa yang berpotensi untuk melindungi diri mereka sendiri

Bahagian depan badan mereka paling rentan kerana ditutup dengan rambut dan bukannya bulu duri. Warna dasar rambut boleh berbeza-beza, termasuk menjadi kuning, coklat, coklat keabu-abuan, coklat gelap atau hitam. Corak yang melapisi lapisan dasar juga boleh berbeza warna, termasuk hitam, oren, kuning dan putih. Bahkan ada landak albino di beberapa bahagian dunia. Sebilangan besar landak berukuran antara 25 hingga 40 inci, yang merangkumi ekornya. Beratnya biasanya antara 10 dan 40 paun. Kedua-dua lelaki dan wanita mempunyai ukuran yang hampir sama. Dan banyak spesies mempunyai tapak kaki tanpa rambut yang menjadikannya pendaki yang sangat baik.

Landak adalah haiwan bersendirian yang menghabiskan sebahagian besar waktunya sendiri. Mereka akan berkumpul dalam kumpulan semasa musim sejuk dan menghabiskan masa dengan calon pasangan semasa pacaran. Sekumpulan landak dipanggil duri. Apabila mereka berkumpul secara berkumpulan semasa musim sejuk, anda akan dapati kumpulan sehingga 12 landak berlindung bersama.

Porcupine memanjat pokok

Habitat landak

Di mana landak hidup? Landak Dunia Baru terutamanya terdapat di Amerika; sedangkan landak Dunia Lama sering dijumpai di Eropah, Asia dan Afrika. Anda akan mendapati landak di Amerika menikmati penjelajahan pokok-pokok dan perairan di darat. Walau bagaimanapun, landak di bahagian lain di dunia biasanya tetap berada di tanah yang padat. Anda akan mendapati mereka tinggal di hampir semua jenis medan, termasuk padang pasir, hutan, padang rumput, gunung dan hutan hujan. Mereka dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran mereka dengan mudah. Banyak spesies landak lebih suka menghabiskan waktu rehat di celah-celah batu, gua, akar kusut, sikat, dahan pokok, liang dan balak dan pokok berongga. Rumah mereka, di mana sahaja ia berada, dipanggil sarang. Mereka tidak berhibernasi; namun, mereka malam hari sehingga mereka tidur pada waktu siang dan menjelajah pada waktu malam.



Diet Porcupine

Landak di seluruh dunia adalah herbivor. Mereka makan kira-kira 0.9 paun makanan setiap hari. Semasa musim sejuk, mereka bergantung pada kulit pokok sebagai sumber nutrien utama. Oleh kerana keadaan yang teruk, mereka sering kehilangan kira-kira 17% berat badan mereka pada musim sejuk kerana kekurangan nitrogen dalam diet musim sejuk mereka. Pada musim bunga, landak lebih suka bilah daun yang kaya dengan protein. Sekiranya pokok mula tumbuh tanin beracun, mereka akan memilih lebih banyak tumbuhan dan pokok herba dengan tanin yang lebih sedikit.

Musim panas membawa lebih banyak perubahan diet, termasuk dedaunan kaya kalium. Ini boleh menyebabkan natrium mengeluarkan terlalu banyak yang memaksa landak untuk mencari garam. Secara semula jadi, mereka mungkin menemui garam dalam pelbagai sumber, seperti tumbuhan akuatik. Apabila mereka tidak menjumpainya di alam semula jadi, mereka mencari sumber buatan manusia, termasuk tayar, papan lapis, pemegang alat dan garisan pecah. Dalam beberapa keadaan, mereka akan memakan kacang dan buah tertentu. Walaupun mempunyai tabiat pemakanan, mereka menyebabkan kerosakan jauh lebih sedikit daripada serangga, penyakit, angin dan kebakaran.

Pemangsa & Ancaman Porcupine

Perawakan kecil landak, terutama landak muda, menjadikannya rentan terhadap sejumlah pemangsa, termasuk burung hantu bertanduk besar, beruang hitam, bobcats, martens, musang ekor panjang, ermin, coyote dan mink. Pemancing adalah pemangsa mereka yang paling biasa. Nelayan bahkan dapat mengelakkan populasi landak daripada tumbuh. Sekiranya seekor pemangsa menghampiri, landak akan berpusing ke belakang pemangsa menjaga agar bulu burung selalu menghadapi ancaman. Walau bagaimanapun, jika pemangsa dapat mendapatkan landak di punggungnya, mereka sering kalah dalam pertempuran. Dalam beberapa keadaan, landak telah melakukan serangan dengan bulu burung mereka, termasuk terhadap binatang yang sangat berbahaya seperti macan tutul. Apabila seekor pemangsa yang mendekati memasukkan bulu burung ke dalam kaki atau badan mereka, mereka akan sering mundur kerana bulu burung itu cukup menyakitkan dan sukar bagi haiwan untuk dikeluarkan.

Porcupine Phillippine adalah satu-satunya landak yang dikategorikan sebagai rentan pada masa ini. Semua yang lain disenaraikan dalam klasifikasi yang paling tidak membimbangkan. Ancaman terbesar bagi populasi landak global adalah penebangan hutan manusia, kebakaran hutan dan pembangunan infrastruktur. Tindakan ini menggerakkan landak dari rumah mereka dan memaksa tikus bergerak perlahan untuk mencari sumber makanan dan tempat tinggal baru. Kereta juga dianggap sebagai ancaman kepada landak kerana landak bergerak terlalu perlahan ketika melintasi jalan.

Pembiakan Porcupine, Bayi, dan Jangka Hayat

Ritual kawin landak merangkumi hanya landak lelaki dominan yang kawin dengan beberapa wanita, dan lelaki yang kurang dominan sama sekali tidak boleh kawin. Jantan akan mempertahankan pasangan mereka selama beberapa hari selama musim pembiakan tahunan untuk melawan calon pengganti yang lain. Betina juga akan berjuang untuk wilayah mereka melawan landak wanita lain. Pelamar lelaki tertarik dengan aroma dan suara wanita. Bergaul hanya akan berlaku apabila wanita memilih lelaki dan menjadi terbuka terhadap kemajuannya.

Musim pembiakan tahunan berlangsung dari Oktober hingga November. Seorang wanita akan melahirkan selama 210 hari dan melahirkan satu hingga tiga keturunan. Landak bayi biasanya dilahirkan pada bulan April atau Mei, dan ia dipanggil porcupettes. Bayi yang baru lahir mempunyai berat antara 0,88 hingga 1,17 paun dan panjangnya 10 inci. Rambut mereka lembut semasa kelahiran. Quill akan mengeras setelah beberapa jam. Mata mereka sering tidak terbuka selama beberapa hari. Ibu akan menyusui dalam masa yang singkat. Selepas lima bulan, keturunan akan menjadi bebas sepenuhnya dan dibiarkan bertahan musim sejuk pertama mereka sendiri.

Jangka hayat purata landak liar adalah lima hingga tujuh tahun. Porcupine yang dibesarkan dalam kurungan mungkin hidup hingga 10 tahun. Zoo Prague diketahui mempunyai porcupine jambul India sekurang-kurangnya 30 tahun. Seiring usia landak, mereka dapat menderita penyakit dan kehilangan deria yang membuat mereka lebih rentan terhadap pemangsa dan kematian semula jadi.

Penduduk landak

Semua kecuali satu spesies landak dianggap paling membimbangkan pada masa ini. Akibatnya, kajian populasi tidak terlalu mudah diakses sehingga sukar untuk menentukan ukuran populasi landak global. Satu-satunya ancaman yang diketahui terhadap pertumbuhan penduduk pada masa ini adalah pemangsa perikanan dan pembangunan manusia.

Lihat semua 38 haiwan yang bermula dengan P

Artikel Yang Menarik