Dhole

Pengelasan Ilmiah Dhole

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Canidae
Genus
Cuon
Nama saintifik
Cuon alpinus

Status Pemuliharaan Dhole:

Terancam

Lokasi Dhole:

Asia

Fakta Dhole

Mangsa Utama
Rusa, Tikus, Burung
Ciri khas
Ekor lebat dan panggilan khas
Habitat
Hutan kering dan hutan tebal
Pemangsa
Harimau, Leopard, Manusia
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
8
Cara hidup
  • Pek
Makanan kegemaran
Rusa
Jenis
Mamalia
Slogan
Hanya tinggal 2,000 di alam liar!

Ciri Fizikal Dhole

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Bersih
  • Hitam
  • Putih
  • Emas
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
45 mph
Jangka hayat
10 - 13 tahun
Berat
12kg - 20kg (26lbs - 44lbs)
Panjang
75cm - 110cm (29in - 43in)

'Dhole telah digambarkan sebagai campuran antara serigala kelabu dan rubah merah'



Dulu spesies anjing liar yang luas merangkumi hampir separuh dunia, dhole kini menjadi terancam spesies dengan anggaran populasi kurang dari 2,500 orang dewasa. Dholes menghuni hutan lebat, stepa, gunung, hutan belukar, dan hutan pinus. Pewarnaannya dapat terdiri dari arang abu-abu hingga merah atau coklat dengan warna kuning, putih, atau warna terang. Walaupun menjadi anggota keluarga anjing, dholes tidak menyalak atau melolong, tetapi mereka mempunyai jeritan, obrolan, ketukan, dan peluit yang unik yang mereka gunakan untuk berkomunikasi dan berburu.



Fakta Dhole yang luar biasa!

  • Manakala dhole lebih dekat dengan a Anjing Gembala Jerman , lebih tepat menyerupai a musang dalam penampilan.
  • Anjing liar ini pernah berkisar di seluruh Asia, Amerika Utara, dan Eropah, tetapi 12.000 hingga 18.000 tahun yang lalu mereka dikurangkan menjadi habitat mereka sekarang yang tertumpu di beberapa bahagian Asia.
  • Orang dewasa boleh makan satu kilogram daging dalam empat saat, dan kemudian dapat menghidupkannya semula untuk memberi makan anggota lain dari bungkusannya.
  • Pek Dhole telah membunuh harimau dan macan tutul , dan mereka bahkan diketahui menyerang Beruang hitam Asia .
  • Dholes boleh berjalan dengan kelajuan hingga 45mph.

Nama Ilmiah Dhole

The dhole, juga dikenali sebagai anjing merah Asiatik, anjing liar India, atau serigala gunung, mempunyai nama saintifik Cuon Alpinus. Dhole adalah ahli keluarga Canidae dan kelas Mammalia.

Walaupun ia adalah saudara dekat binatang dalam genus Canis, ada beberapa perbezaan yang berbeza. Tengkorak dhole cekung, tidak ada molar bawah ketiga, dan geraham atas hanya mempunyai satu cusp.



Penampilan dan Kelakuan Dhole

Anjing itu panjangnya sekitar 30 hingga 40 inci, selain ekor 11 hingga 19 inci, dan beratnya boleh berkisar antara 30 hingga 46 paun. Bergantung pada wilayahnya, warnanya dapat bervariasi dari warna kekuningan hingga warna merah-coklat yang lebih gelap. Mereka mempunyai warna yang lebih ringan di sepanjang dada, perut, dan kaki mereka.

Rata-rata dhole, termasuk ekornya, selagi R2D2, terkenal dengan Star Wars, tinggi. Laki-laki biasanya lebih berat daripada wanita dan lebih besar. Walaupun mereka kelihatan seperti rubah, dholes lebih mirip dengan anjing bersaiz sederhana hingga besar.

Dholes adalah haiwan yang sangat sosial, dan mereka sering memburu bungkus 5 hingga 12. Klan ini boleh tumbuh hingga 30 atau 40 anggota. Anjing liar ini adalah karnivor, dan mereka biasanya memburu kancil atau biri-biri . Namun, terdapat kejadian dholes yang menyerang haiwan sebesar harimau atau beruang .



Dholes juga haiwan yang sangat lantang. Sebagai ahli keluarga anjing, mereka merengek dan menggeram seperti haiwan kesayangan keluarga anda. Yang unik bagi haiwan ini, adalah serangkaian suara dan jeritan yang tidak dijumpai di mana-mana taring lain. Mereka juga dikenali untuk berkomunikasi melalui bersiul dan berbual sambil berburu.

Tidak seperti spesies canid lain, dholes sangat jarang muncul dalam tingkah laku pertempuran. Mungkin sukar untuk memilih pasangan lelaki-wanita yang dominan. Mereka berfungsi sebagai unit untuk membesarkan anak anjingnya, dan haiwan dewasa muda bebas bergabung dengan pek lain tanpa masalah ketika mencapai usia matang.

Habitat Dhole

Dholes adalah luas, dan terdapat di seluruh Asia Timur dan Tenggara. Suatu ketika, anjing liar ini dapat dijumpai di seluruh Amerika Utara, Asia, dan Eropah. Sekitar 12,000-18,000 tahun yang lalu, mereka diturunkan ke kawasan tertentu di benua Asia. Dholes kini dapat dilihat sejauh utara seperti Siberia, sejauh selatan seperti beberapa pulau Malaysia, dan sejauh barat semenanjung India. Oleh kerana kawasan yang luas di mana mereka dapat dijumpai, mereka hidup di berbagai habitat yang sama seperti

  • Hutan lebat
  • Hutan gosok
  • Dataran
  • Pergunungan
  • Rimba

Dholes, seperti anjing lain, meliputi kawasan yang luas. Wilayah rata-rata mereka boleh menjadi 34 batu persegi. Itu lebih besar dari seluruh kawasan Manhattan! Oleh itu, mereka adalah pelari, perenang, dan penerjun yang sangat pantas.

Simbol Dhole biasanya di bawah tanah dan mungkin sederhana atau sangat kompleks dengan banyak terowong. Dholes bahkan telah mengambil alih sarang serigala. Seluruh pek akan menghuni satu ruang dan boleh menggunakan banyak pintu masuk.

Diet Dhole

Seperti disebutkan sebelumnya, Dholes bersifat karnivor. Terutama mereka memburu mamalia berkuku dalam bungkusan; namun, kerana habitatnya yang luas, mereka sangat mudah menyesuaikan diri, dan mereka memburu apa sahaja yang ada di wilayah tertentu.

Keperluan mereka untuk makanan yang mencukupi sebenarnya adalah alasan untuk memulakan habitat yang begitu besar. Pesta pemburuan dhole menurunkan mangsanya, menelan sebahagian besarnya, dan kemudian mengangkutnya kembali ke bungkusan yang lain. Dholes bahkan diketahui memakan lebih dari satu kilogram daging dalam masa kurang dari empat saat; itu sama beratnya dengan tiga perempat otak manusia!

Dalam bungkusan yang lebih kecil, dan bersendirian, mereka akan memakan mangsa yang lebih kecil yang terdiri daripada arnab , biawak , tikus , dan lain-lain.

Pemangsa dan Ancaman Dhole

Dhole bukan mangsa khusus untuk pemangsa lain. Harimau , macan tutul , dan pemangsa lain yang berkongsi habitat dengan dhole telah membunuh mereka, tetapi sebaliknya juga berlaku. Punca konflik utama antara pemangsa tahap tinggi ini adalah kerana kekurangan makanan.

Ancaman utama yang dihadapi oleh dhole bukan dari haiwan lain. Dholes mengalami kehilangan habitat khususnya akibat penebangan hutan untuk tujuan pertanian, kediaman, dan komersial. Kehilangan habitat ini menyebabkan penurunan mangsa yang ada, dan ini meningkatkan ancaman persaingan berikutnya dari pemangsa peringkat tinggi di daerah ini.

Juga, yang berkaitan dengan kehilangan habitat ini adalah penganiayaan terhadap dhole oleh manusia di kawasan tersebut. Gagal mencari makanan yang mencukupi dari sumber mangsa biasa mereka, mereka menyesuaikan diri dan kadang-kadang memburu haiwan peliharaan. Pembalasan yang dihasilkan dari petani telah menghancurkan populasi dhole secara keseluruhan.

Penyakit juga terbukti menjadi ancaman besar bagi mereka. Pendedahan mereka kepada patogen telah meningkat secara drastik dengan jarak mereka yang dekat, dan bergaul dengan, anjing peliharaan serta predikat mereka terhadap haiwan peliharaan lain.

Pembiakan Dhole, Bayi, dan Jangka Hayat

Pek dhole biasanya mengandungi lebih daripada satu wanita pembiakan. Di alam liar, mereka diperhatikan berkawan selama Oktober hingga Januari, tetapi ini mungkin berbeza dalam penawanan. Bayi dhole dipanggil anak anjing. Mereka dilahirkan dalam jumlah besar yang biasanya terdiri daripada 5-10 anak anjing tetapi kadang-kadang sebanyak 12 hingga 16 tahun.

Tempoh kehamilan kira-kira 60 hari, dan bayi disusui oleh ibu mereka untuk jangka masa yang sama. Selama ini, mana-mana wanita hamil berkongsi sarang dan anak anjing berinteraksi secara bebas. Walaupun ibu mereka meremehkannya, keseluruhan pek membantu memberi makan anak anjing dengan menghidupkan semula makanan mereka.

Anak anjing tumbuh jauh lebih cepat daripada serigala atau anak anjing. Pertumbuhan mereka lebih serupa dengan kadar a koyote . Menjelang enam bulan, anak-anak itu mengikuti perburuan, dan pada usia lapan bulan mereka mengambil peranan aktif dalam perburuan.

Setelah matang, dholes dapat meninggalkan pek dan bergabung dengan yang lain tanpa cabaran atau pertempuran yang biasa berlaku pada spesies anjing liar yang lain. Biasanya, sekitar usia tiga tahun, wanita meninggalkan pak untuk bergabung dengan yang lain. Di alam liar, jangka hayat purata bagi haiwan ini adalah sekitar 10 tahun. Dholes tertawan rata-rata 15 hingga 16 tahun hidup.

Penduduk Dhole

Ukuran populasi sebenar dhole sangat sukar untuk dinilai. Kecenderungan mereka untuk mendiami tempat-tempat yang berpenduduk jarang, atau mengandung wilayah yang tidak menyenangkan, membuat hampir mustahil untuk mendapatkan angka yang tegas bagi penduduk mereka. Di samping itu, dholes, di daerah yang telah dikaji, sering mengalami perubahan populasi liar dalam jangka waktu yang singkat.

Anggaran terbaik adalah jumlah populasi antara 4,500 dan 10,000 haiwan dengan dewasa yang dewasa merangkumi seramai 2,200 orang. Atas sebab itu, anjing liar ini disenaraikan sebagai terancam , dan populasi dianggap terus menurun.

Dhole di Zoo

Hanya ada tiga tempat di Amerika Utara di mana anda akan menemui anjing liar ini. The Zoo Minnesota , Zoo San Diego , dan The Wilds dikendalikan oleh Columbus Zoo, semua mempunyai dholes tertawan. Terutama, kakitangan di The Wilds baru-baru ini mengangkat sampah anak anjing ketika ibu mereka meninggal dunia sejurus selepas melahirkannya.

Lihat semua 26 haiwan yang bermula dengan D

Artikel Yang Menarik