Dingo

Pengelasan Ilmiah Dingo

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Canidae
Genus
Canis
Nama saintifik
Canis Lupus Dingo

Status Pemuliharaan Dingo:

Berhampiran Diancam

Lokasi Dingo:

Oceania

Fakta Dingo

Mangsa Utama
Arnab, Kadal, Tikus
Ciri khas
Telinga dicucuk dan ekor lebat panjang
Habitat
Hutan gurun, basah dan kering
Pemangsa
Manusia, Reptilia besar
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
6
Cara hidup
  • Pek
Makanan kegemaran
Arnab
Jenis
Mamalia
Slogan
Asli terdapat di benua Australia!

Ciri Fizikal Dingo

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Kuning
  • Bersih
  • Hitam
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
30 mph
Jangka hayat
7 - 15 tahun
Berat
13kg - 20kg (28lbs - 44lbs)
Panjang
100cm - 125cm (39in - 49in)

Dingo adalah satu-satunya spesies anjing yang berasal dari Australia.



Memikat orang tua tetapi pemangsa yang sengit, dingo disesuaikan dengan baik untuk iklim Australia dan wilayah Pasifik yang keras dan pelbagai. Makhluk ini dianggap sebagai jenis anjing liar dan menunjukkan tingkah laku dan strategi memburu yang serupa dengan serigala yang berkait rapat. Mereka boleh dibezakan dari taring yang serupa dengan warna kot merah mereka yang hampir berapi-api.



5 Fakta Dingo yang Luar Biasa!

  • Dingo nampaknya memainkan peranan kecil dalam kepercayaan mitologi dan keagamaan sebilangan penduduk asli Australia.
  • Dingoes mampu membiak dengan anjing peliharaan, yang telah menimbulkan masalah dengan pemeliharaan garis dingo liar.
  • Pek Dingo nampaknya mempunyai hierarki sosial yang ketat. Mereka dipelihara bersama oleh kepemimpinan dan kepintaran lelaki alfa dan wanita alpha yang mesti dihormati dan ditangguhkan oleh kumpulan lain. Alpha juga mempunyai hak pembiakan eksklusif.
  • Dingoes cenderung mendiami banyak taman dan tempahan di bahagian pulau yang paling tidak berpenghuni.
  • Oleh kerana berlaku penempatan manusia, beberapa penduduk mungkin tinggal berdekatan dengan orang-orang di beberapa kawasan.

Nama Ilmiah Dingo

Nama saintifik dingo adalahCanis lupus dingo. Lupus, seperti yang sudah diketahui oleh banyak orang, adalah kata Latin untuk serigala, sedangkan nama dingo diambil dari bahasa Dharug tempatan penduduk asli Australia yang terletak di sekitar kawasan Sydney. Walau bagaimanapun, klasifikasi taksonomi dingo adalah subjek perbahasan sengit. Haiwan ini kini diklasifikasikan sebagai subspesies dari Serigala kelabu , tetapi beberapa ahli taksonomi percaya bahawa terdapat perbezaan fizikal dan genetik yang cukup untuk mengklasifikasikannya sebagai spesies yang sama sekali terpisah. Walau apa pun, dingo adalah bahagian dari genus Canis, yang juga membuatnya berkait rapat dengan koyote , serigala emas Afrika, dan serigala Ethiopia. Ia lebih jauh berkaitan dengan musang .

Fosil dingo tertua yang pernah digali berusia sekitar 3.500 tahun, tetapi kajian menunjukkan bahawa subspesies itu mungkin tiba di Australia sebelum itu. Pandangan yang dominan adalah bahawa dingo dibawa oleh manusia setelah dijinakkan anjing, yang dapat dibilang menjadikannya yang pertama dari banyak mamalia plasenta yang sengaja diperkenalkan ke Australia. Namun, tidak semua pakar bersetuju dengan pandangan ini. Pandangan alternatif adalah bahawa dingo mungkin telah berpindah sendiri ribuan tahun sebelumnya ketika permukaan laut antara pulau dan benua jauh lebih rendah.

Penampilan dan Kelakuan Dingo

Dengan penampilan yang ramping, telinga runcing, bulu pendek, ekor lebat, dan moncong panjang, haiwan dingo menyerupai bersaiz sederhana anjing dalam kebanyakan ciri yang menonjol. Haiwan itu berukuran sekitar empat kaki antara kepala dan badan, sementara ekornya menambah kaki yang lain. Beratnya antara 22 hingga 33 paun. Warna kot mungkin berkisar antara tan, merah, atau kuning. Individu cenderung mempunyai warna putih di sepanjang perut dan kaki dalam, tetapi corak hitam juga telah dikenal pasti di alam liar.

Dingo agak serupa dengan serigala dalam susunan sosialnya yang sangat pelbagai dan rumit. Walaupun lelaki muda cenderung menjadi makhluk kesendirian, susunan sosial yang paling umum terdiri daripada sekumpulan sehingga 10 individu pada satu masa. Bungkusan itu biasanya mengandungi pasangan kawin utama, keturunan, beberapa keluarga besar, dan mungkin keturunan dari tahun sebelumnya. Lelaki cenderung dominan terhadap anggota wanita, dan anggota yang berpangkat lebih tinggi akan berusaha untuk mendominasi anggota kumpulan yang lebih rendah dan menjaga pangkat mereka dengan kuat. Pek ini menawarkan perlindungan dan keselamatan kepada setiap anggotanya, tanpa mengira pangkat. Bersama-sama anggota akan bekerjasama antara satu sama lain untuk mengumpulkan makanan, melindungi anak muda, dan bertahan di alam liar.

Komunikasi Dingo terdiri daripada pelbagai bentuk menyalak, melolong dan menggeram. Menggonggong mereka sangat berbeza dengan kulit anjing dan hanya membentuk sebahagian kecil dari repertoir lisan mereka. Penggeraman mereka dimaksudkan untuk menangkis bahaya dan ancaman, dan juga digunakan sebagai alat untuk menegakkan dominasi terhadap anggota lain. Selain itu, mereka memiliki beberapa bentuk melolong yang berbeda, yang dapat bervariasi dalam suara dan intensitas berdasarkan musim dan waktu, walaupun tidak sepenuhnya jelas mengapa mereka melolong. Seperti taring lain, dingo juga mempunyai deria bau yang luar biasa. Mereka telah diketahui menandakan aroma mereka pada pelbagai objek atau tempat untuk menyampaikan maklumat kepada individu lain.

Dingoes biasanya tidak melakukan perjalanan jauh dari tempat awal kelahiran mereka. Mereka akan tinggal, memburu, dan memelihara keluarga mereka dalam wilayah yang sempit hanya beberapa batu pada satu masa. Dingoes juga makhluk malam; mereka menghabiskan sebahagian besar waktu bangun mereka pada waktu malam dengan aktiviti puncak sekitar waktu senja dan subuh. Dingoes mempunyai aktiviti jangka pendek diikuti dengan waktu rehat yang lebih lama.



dingo (Canis lupus dingo) dingo berwarna kemerahan

Habitat konyol

Haiwan dingo terletak secara meluas di seberang daratan Australia, kecuali bahagian-bahagian tertentu di tenggara dan pulau Tasmania. Beberapa populasi juga terdapat di Asia Tenggara dan Pasifik, termasuk negara-negara Thailand, Laos, Malaysia, Indonesia, Borneo, Filipina, dan New Guinea. Habitat yang disukai termasuk hutan, dataran, gunung, dan padang pasir tertentu yang berisi lubang air. Mereka cenderung membuat rumah dari gua, balak, atau lubang.

Diet Dingo

Dingoes digambarkan sebagai karnivora nokturnal oportunis. Mereka akan memakan sejumlah binatang kecil, bergantung pada ketersediaan hidupan liar tempatan pada masa itu. Ini mungkin termasuk arnab , tikus, burung , reptilia, ikan , ketam , amfibia, serangga , dan bahkan beberapa jenis biji dan buah. Selebihnya diet terdiri daripada haiwan yang lebih besar, termasuk wallabies , kanggaru , biri-biri , lembu, dan posum . Sekiranya diberi peluang, mereka juga diketahui dapat membersihkan sisa-sisa sampah manusia dan sampah.

Walaupun kepantasan dan stamina adalah aset utama dingoes sebagai pemburu, mereka juga perlu berkoordinasi dalam kumpulan untuk menjatuhkan mangsa terbesar, yang boleh menjadi masalah berbahaya bagi individu. Taktik mereka biasanya melibatkan mengejar mangsa ke arah anggota kumpulan yang lain atau menghabiskan mangsa melalui stamina belaka. Mereka kadang-kadang akan mengganggu haiwan yang sakit atau cedera yang telah mengembara jauh dari kawanan atau kumpulannya. Dingo biasanya akan membunuh mangsa dengan menggigit leher dan mencederakan tekak dan saluran darah. Mereka juga dikenali menggigit pergelangan kaki dan tumit untuk memperlambat mangsa juga.

Pemangsa dan Ancaman Dingo

Sebagai pemangsa puncak dalam ekosistem Australia, dingo dewasa mempunyai sedikit pemangsa semula jadi yang lain, terutama apabila ia dilindungi oleh seluruh kumpulan. Walau bagaimanapun, pemangsa besar seperti buaya , serigala , dan burung mangsa masih boleh membunuh dingo termuda dan paling tidak dilindungi ketika mereka rentan terhadap predasi. Dingoes juga diketahui mati akibat gigitan ular dan kerbau atau serangan lembu.

Manusia mewakili ancaman yang lebih besar terhadap keberadaan dingo yang berterusan. Sama seperti serigala di Amerika Utara dan Eropah, dingo dianggap sebagai perosak oleh beberapa petani kerana mereka akan menyerang dan membunuh haiwan peliharaan. Beberapa langkah kawalan dingo telah dilaksanakan untuk mencegah pemusnahan ternak lebih lanjut, termasuk pagar besar yang didirikan di sekitar wilayah pemeliharaan domba utama di tenggara Australia. Sekiranya dingo mengembara ke kawasan itu, maka ia boleh dibunuh kerana mendapat karunia. Keracunan adalah kaedah lain yang berpotensi untuk mencegah serangan dingo. Nasib baik, kerana dingo menempati hampir seluruh wilayah Australia (bahkan tempat-tempat yang sangat tidak ramah untuk penempatan manusia), kebanyakan penduduk jarang terancam oleh kegiatan manusia.

Punca bahaya yang berpotensi juga datang dari sudut yang tidak dijangka. Dingoes telah diketahui membiak dan hibrida dengan anjing peliharaan. Ini perlahan-lahan menghilangkan kepelbagaian genetik populasi dingo. Dipercayai bahawa populasi dingo yang besar kini terdiri daripada hibrida (terutamanya berhampiran kawasan penempatan manusia yang besar), dan bahkan populasi liar mempunyai unsur-unsur kecil hibridisasi genetik di dalamnya. Pakar membahaskan implikasi kerugian ini dan bagaimana membalikkannya. Beberapa ahli biologi mengatakan bahawa ia adalah hasil perubahan genetik yang tidak dapat dielakkan dan sama sekali tidak dapat dibalikkan.



Pembiakan Dingo, Bayi, dan Jangka Hayat

Dingoes mempunyai sistem kawin yang ketat dan rejimen. Mereka cenderung berkembang biak hanya sekali setiap tahun pada waktu yang sama. Selepas tempoh kehamilan kira-kira dua bulan, betina akan menghasilkan sampah sekitar lima anak anjing secara purata, tetapi berpotensi mencapai 10 anak pada satu masa. Anak-anak memerlukan sekitar dua bulan untuk menyapih sepenuhnya. Selepas masa ini, mereka diajar kemahiran penting seperti memburu dan komunikasi yang penting untuk bertahan hidup. Anak-anak anjing akan mencapai kebebasan sepenuhnya beberapa bulan kemudian. Walau bagaimanapun, daripada pergi sendiri, anak-anak anjing itu boleh bertahan dan menolong ibu bapa mereka membesarkan anak-anak mereka yang seterusnya.

Dingoes mencapai kematangan seksual sekitar dua tahun ke dalam hidup mereka. Ini adalah ketika mereka biasanya mengembara sendiri dan menjalani kehidupan sendirian. Sebaik sahaja lelaki dan wanita dipasangkan, mereka biasanya akan berkawan satu sama lain seumur hidup dan membentuk pak baru. Dingo boleh hidup hingga 10 tahun di alam liar dan berpotensi hingga 13 atau 14 tahun dalam kurungan.

Penduduk Dingo

Bilangan populasi Dingo sukar untuk dianggarkan, tetapi dipercayai bahawa populasi dingo tulen semakin berkurang, mungkin disebabkan oleh pembiakan dengan anjing tempatan. The Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) Senarai Merah, yang memerhatikan status terancam untuk pelbagai spesies, sebelumnya menyenaraikannya sebagai berpotensi terdedah , tetapi kemudian membuang dingo dari senarai kerana kesukaran untuk menentukannya. Ia menganggap mereka anjing liar.

Dingo kini dilindungi di sebilangan besar taman dan rizab nasional. Mereka mempunyai sedikit perlindungan undang-undang di luar kawasan ini, tetapi beberapa organisasi berdedikasi untuk melindungi garis dingo murni.

Lihat semua 26 haiwan yang bermula dengan D

Artikel Yang Menarik