Raja Penguin

Pengelasan Ilmiah Raja Penguin

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Burung
Pesanan
Sphenisciformes
Keluarga
Spheniscidae
Genus
Aptenodytes
Nama saintifik
Aptenodytes patagonicus

Status Pemuliharaan Raja Penguin:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

King Penguin Lokasi:

Antartika
laut

Fakta Raja Penguin

Mangsa Utama
Krill, Ikan, Udang
Ciri khas
Saiz badan besar dengan tanda kuning di kepala
Habitat
Kepulauan Antartika berbatu
Pemangsa
Leopard Seal, Paus Pembunuh, Hiu
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Jajahan
Makanan kegemaran
Krill
Jenis
Burung
Slogan
Lebih daripada 2 juta pasangan pembiakan!

Ciri-ciri Fizikal Raja Penguin

Warna
  • Kelabu
  • Kuning
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Jangka hayat
15 - 20 tahun
Berat
11kg - 16kg (24lbs - 35lbs)
Ketinggian
60cm - 90cm (24in - 35in)

'Raja penguin adalah ukuran kedua hanya untuk penguin maharaja.'



Berdiri setinggi rata-rata balita, penguin raja besar untuk spesiesnya. Hanya yang penguin maharaja lebih besar. Taksonomi meletakkan penguin raja dan maharaja diAptenodytes genus . Kedua-duanya ahli di dalam air dan dapat menyelam hingga ke dalam. Penguin raja memburu ikan tanglung, krill, dan krustasea untuk diri mereka sendiri dan memberi makan kepada anak-anak mereka. Anak ayam penguin raja kelihatan sangat berbeza dengan anak-anak dewasa, dengan bulu yang berwarna coklat. Bayi boleh mengambil masa lebih dari setahun untuk berdikari.



Fakta Penguin Raja Yang Luar Biasa

  • Semasa memburu mangsa, penguin rajadapat mencapai kedalaman 300 meter, berada di bawah air selama hampir 10 minit, dan menempuh perjalanan sejauh 1,200 batu.
  • Raja Harald V dari Norwaydinobatkan sebagai penguindi Zoo Edinburgh seorang kesatria pada tahun 2008. Nama rasminya ialah Sir Nils Olav.
  • Raja penguin tanah jajahan boleh jadisebanyak 200,000 burung, tetapi ahli keluarga dapat mengenali dan mencari antara satu sama lain dengan penyataan yang unik.

Nama Ilmiah Raja Penguin

Taksonomi meletakkan penguin raja ke dalamSpheniscidaekeluarga dengan semua penguin lain, tetapi hanya maharaja dan penguin raja yang mempunyai genus yang terpisah:Aptenodytes, yang merupakan bahasa Yunani untuk 'penyelam tanpa bulu.' Kedua burung ini lebih besar daripada semua penguin lain; mempunyai panjang, nipis dan warna terang; menyelam lebih dalam dan lebih lama daripada yang lain; dan satu-satunya dua yang bertelur dan menggunakan kakinya sebagai ganti sarang untuk telur itu. Nama saintifik untuk penguin raja adalahAptenodytes Patagonicus. Walaupun sebahagian besar makhluk ini tinggal di wilayah sub-artik, fosil menempatkannya di wilayah Patagonia sekurang-kurangnya 6,000 tahun yang lalu, jadi bahagian kedua dari nama saintifik mereka.

Nama umum haiwan ini berasal dari penjelajah Eropah pada awal abad ke-18, yang menyangka bahawa mereka adalah penguin terbesar. Tidak sampai pelayaran kedua Kapten Cook, para penjelajah menjumpai lebih besar penguin maharaja .



Penampilan Raja Penguin

Penguin raja adalah penguin kedua terbesar. Rata-rata orang dewasa adalah 35 paun, dengan lelaki sedikit lebih berat daripada wanita. Rata-rata, tingginya 3.1 kaki, atau seukuran balita manusia biasa.

Makhluk-makhluk ini disesuaikan untuk iklim Artik, tetap hangat dengan empat lapisan bulu - 70 hanya dalam satu inci persegi kulit! Tiga lapisan yang paling dekat dengan badan adalah bulu ke bawah, sementara lapisan di bahagian luarnya diminyaki untuk kalis air. Walau bagaimanapun, bayi tidak tahan air. Oleh itu, mereka tidak masuk ke dalam air sehingga bulu coklatnya berubah menjadi hitam dan putih dewasa.

Kepala Hitam dan Bulu Jeruk

Penguin raja mempunyai kepala hitam dengan bulu oren yang membezakan di telinga dan tekak. Bulu memudar menjadi kuning ketika mendekati dada, yang berwarna putih. Pewarnaan dua warna ini menyamarkan mereka dari pemangsa dan mangsa di dalam air. Perut putih menyatu dengan permukaan yang cerah ketika makhluk melihat penguin dari bawah. Dari atas, hitam membantu penguin menyatu dengan dasar laut gelap. Mereka mempunyai kaki hitam tebal untuk menahan telur dan anak ayam muda, dan paruhnya, yang mempunyai oren di setiap sisinya, lebih panjang daripada spesies penguin yang lain.



Kelakuan Raja Penguin

Burung ini adalah makhluk sosial yang tinggi. Walaupun mereka berkongsi ruang dengan spesies penguin seperti Gentoo , Magellan , dan Diraja , mereka tidak berinteraksi dengan mereka. Orang dewasa sering bertengkar antara satu sama lain, yang paling dominan menuju ke pusat bongkahan mereka. Mereka sangat ingin tahu dengan manusia, dan mereka akan menemui pengunjung untuk menyiasat. Jajahan mereka boleh mempunyai puluhan bahkan ratusan ribu pasangan pembiakan. Ukuran koloni menolong mereka meringkuk untuk mendapatkan kehangatan. Anak ayam juga membentuk kumpulan yang disebut komunal crèches. Semasa orang dewasa pergi mencari makanan, ketika pasangan atau ibu bapa kembali, makhluk ini saling mengenali melalui penyataan yang unik.

Penguin raja lebih suka berjalan atau toboggan berbanding hop. Mereka adalah perenang ahli dan pelayaran dengan kecepatan antara 3 hingga 6 batu sejam. Catatan telah menemukannya sejauh 1.200 batu dan kedalaman 1.000 kaki ketika memburu makanan.

Habitat Raja Penguin

Makhluk-makhluk ini berkembang di pulau-pulau sub-antartika. Walaupun mereka hampir menghilang dari daerah itu, mereka sekarang meningkat di wilayah Patagonia. Para saintis juga melihatnya Afrika Selatan dan juga Staten Island di New York!A. patagonicusadalah subspesies yang mendiami South Georgia, the Kepulauan Falkland , dan selatan Cili .A. patagonia halliadalah subspesies yang tinggal di Kepulauan Kerguelen, Pulau Prince Edward, Kepulauan Crozet, Kepulauan McDonald, Pulau Heard, dan Pulau Macquarie.

Tidak seperti penguin maharaja, penguin raja tetap lebih jauh ke utara di iklim yang kurang bermusuhan. Suhu boleh mencapai 50 darjah Fahrenheit pada bulan-bulan yang lebih panas. Mereka cenderung memilih pantai hijau atau berbatu yang tidak diliputi salji dan ais. Lokasi optimum menawarkan perlindungan angin melalui pergunungan bersalji di sekitarnya. Mereka menyelam ke kedalaman yang besar untuk berburu pada siang hari tetapi tetap berada di perairan cetek dalam kegelapan. Burung akan bergerak ke darat semasa musim kawin.

Penduduk Raja Penguin

Spesies ini menghadapi ancaman terhadap populasinya pada abad ke-19 dan ke-20. Ketika anjing laut diburu untuk bulu, kemungkinan mengeksploitasi penguin untuk minyak disedari, dan beberapa populasi hampir musnah. Namun, hari ini, penduduk raja penguin berada di Keprihatinan Sekurang-kurangnya kategori. Anggaran semasa menunjukkan terdapat 2.23 juta pasangan pembiakan, dan jumlah ini semakin meningkat.

Diet Raja Penguin

Burung-burung ini memburu koloni. Penggunaan tenaga mereka yang tinggi memerlukan sejumlah besar makanan untuk ukurannya kerana mereka secara rutin menyelam ke dasar laut sebanyak 100 kali dalam satu hari! Di sinilah mereka menjumpai ikan tangis dan juga jenis ikan lain, sotong , krustasea kecil, dan krill. Orang dewasa akan memakan sebanyak 450 ekor ikan dalam sehari, dan mereka memberi makan anak mereka dengan menghidupkan kembali makanan mereka. Dalam tempoh ini, orang dewasa akan makan 8 paun makanan sehari! Itu setara dengan rata-rata lelaki dewasa yang memakan 25 pizza besar! Anak ayam dilahirkan dengan simpanan lemak badan yang membantu mereka bertahan hingga 70% penurunan berat badan, yang memungkinkan mereka bertahan sekurang-kurangnya tiga bulan sementara menunggu orang dewasa mencari dan menyampaikan makanan.

Raja penguin mencapai kedalaman sekitar 54-110 ela ketika memburu mangsanya, tetapi mereka telah diketahui sejauh 328 ela. Mereka boleh berada di bawah air selama hampir 10 minit. Kelenjar kapilari di atas mata mereka menyaring garam, yang membolehkan mereka memakan air laut. Ini berguna kerana sumber air tawar dapat dibekukan.

Pemangsa dan Ancaman Raja Penguin

Penguin raja adalah dalam kategori Kurang Bermasalah . Habitat mereka cukup dingin untuk dihuni jarang, yang bermaksud ada sedikit kesan manusia pada populasi mereka. Mereka memiliki diet yang bervariasi, jadi penangkapan ikan yang berlebihan seperti krill dan perubahan iklim tidak akan memudaratkan diet mereka. Namun, pemanasan global nampaknya mempengaruhi pembiakan yang berjaya. Walaupun berlaku pemanasan global, populasi penguin raja semakin meningkat.

Makhluk-makhluk ini bukan sumber makanan utama bagi mana-mana haiwan, tetapi mereka mempunyai beberapa pemangsa. Ancaman orang dewasa adalah haiwan laut kerana habitat penguin adalah keras bagi haiwan darat. Anjing laut Leopard dan paus pembunuh adalah ancaman terbesar bagi orang dewasa kerana mereka menjadi mangsa di dalam air.

Burung seperti skuas, selubung, burung camar yang disokong hitam selatan, dan petel raksasa cukup kuat untuk menangkap telur dan penguin muda di darat yang tidak dijaga oleh orang dewasa.

Pembiakan Raja Penguin, Bayi dan Jangka Hayat

Penguin raja menjadi dewasa secara seksual sekitar usia tiga tahun, tetapi mereka mungkin akan menunggu hingga enam tahun untuk mulai berkembang biak. Musim kawin ditandai dengan tahi lalat pada bulan September, Oktober, atau November. Mereka yang mencabut atau membakar dan bukannya membiak dipisahkan dari orang lain yang sedang membiak. Penguin raja molting bergerak ke pedalaman dan menjauhi air sehingga bulu kalis air baru tumbuh. Ini berlangsung sekitar tiga minggu di mana mereka bertahan dengan lemak badan yang tersimpan. Setelah bersedia untuk berkahwin, penguin raja lelaki menghabiskan waktu dari beberapa jam hingga beberapa hari mengangkat kepala mereka tinggi, memanggil, dan memegang sirip mereka untuk menarik pasangan. Pertandingan berjaya apabila kedua-dua burung menggelengkan kepalanya pada masa yang sama.

Penguin raja hanya membiak dua kali dalam masa tiga tahun. Penguin raja dan penguin maharaja adalah satu-satunya penguin yang tidak bersarang. Sebaliknya, penguin raja bertelur satu telur hijau pucat antara bulan November dan April dan menanamnya dengan kulit hangat yang tergantung di atas kaki jaring mereka di mana telur itu bersandar. Telur menetas setelah kira-kira 54 hari. Bayi itu telanjang semasa dilahirkan dan mesti berada di bawah kulit hangat ibu bapa selama 39 hari lagi. Lelaki dan wanita bergantian antara melindungi bayi dan memburu. Anak ayam berkumpul dalam kumpulan yang dipanggil crèche selama sembilan bulan lagi, sehingga sukar bagi pemangsa untuk mengeluarkan satu bayi. Anak ayam itu bergantung pada makanan yang dimakan dari orang dewasa.

Sementara bayi penguin lain pergi dari telur untuk berenang dalam satu musim panas dan memburu tanpa mengira ketersediaan makanan, bayi penguin yang baru lahir memerlukan musim berburu yang banyak. Oleh kerana ini memakan masa lebih dari satu tahun, itu menjadikan koloni penguin raja dihuni sepanjang tahun.

Rata-rata, penguin raja dapat hidup hingga 25 tahun di alam liar dan 30 tahun dalam kurungan. Beberapa usia mereka yang berada di kebun binatang tidak diketahui kerana mereka dilahirkan di tempat lain, tetapi penjaga kebun binatang menganggarkan ada yang sekurang-kurangnya berusia pertengahan 30-an.

Raja Penguin Di Zoo

Pengunjung dapat melihat penguin raja di beberapa kebun binatang di Amerika Syarikat, Australia, dan Inggeris. Ini termasuk:

Lihat semua 13 haiwan yang bermula dengan K

Artikel Yang Menarik