Monyet

Pengelasan Ilmiah Monyet

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Primata
Keluarga
Cebidae
Nama saintifik
Macaca Fascicularis

Status Pemuliharaan Monyet:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Monyet:

Afrika
Asia
Amerika Tengah
Oceania
Amerika Selatan

Fakta Monyet

Mangsa Utama
Buah, Benih, Serangga
Habitat
Hutan tropika, padang rumput dan dataran pergunungan
Pemangsa
Burung, Ular, Kucing Liar
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Tentera
Makanan kegemaran
Buah
Jenis
Mamalia
Slogan
Terdapat sekitar 260 spesies yang dikenali!

Ciri Fizikal Monyet

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Kuning
  • Hitam
  • Putih
  • Jadi
Jenis Kulit
Rambut
Kelajuan tertinggi
35 mph
Jangka hayat
10-30 tahun
Berat
0.1-30kg (0.22-60lbs)

Monyet terdiri daripada pelbagai spesies di seluruh dunia tropika. Walaupun terdapat banyak jenis, kebanyakan mereka menghadapi ancaman dari pengembangan manusia, penangkapan dan pemburuan. Walaupun semua monyet mempunyai banyak ciri yang serupa dan hubungan dekat dengan manusia, pergeseran evolusi awal menciptakan dua kumpulan besar hari ini: monyet dunia 'lama' dan 'baru'. Walaupun mereka tidak berjalan dengan dua kaki, monyet berkait rapat dengan manusia - hanya kera besar, seperti simpanse, yang lebih berkaitan.



4 Fakta Monyet Teratas

  • Monyet berisiko: daripada lebih dari 250 spesies, hanya satu jenis monyet yang disenaraikan sebagai 'paling tidak prihatin' kerana pupus!
  • Pokok yang dilahirkan: beberapa monyet dapat melayari dahan secepat kuda lumba!
  • Melepak: Tidak seperti sepupu mereka, kera, monyet sering mempunyai ekor panjang - tetapi hanya monyet dunia baru yang dapat menggunakannya untuk menggantung!
  • Berukuran poket: monyet terkecil di dunia, marmoset pygmy, panjangnya kurang dari enam inci dan beratnya lebih sedikit daripada sebungkus kad permainan!

Nama Ilmiah Monyet

Monyet berada di bawah dua nama saintifik:catarrhini simiiformesdansimiiformes platyrrhini. Simiiformes, dari mana kata 'simian' berasal, berasal dari latin 'simia' untuk kera atau monyet. Catarrhini berasal dari bahasa latin untuk 'hook hook,' kemungkinan merujuk kepada lubang monyet yang lebih dekat dan menunjuk ke bawah. Ini berbeza dengan Platyrrhini, yang berasal dari kata Latin untuk 'hidung luas,' rujukan kepada lubang monyet kelas yang lebih rata ini. Baca lebih lanjut mengenai pelbagai spesies monyet di sini:



Penampilan dan tingkah laku monyet

Monyet adalah sepupu kepada kera. Kera besar - termasuk simpanse, gorila dan orangutan - mempunyai otak yang lebih besar dan tidak ekor. Terdapat lebih dari 250 spesies monyet, termasuk kera, asam jawa, dan marmoset. Monyet terdapat dalam pelbagai ukuran, warna dan tingkah laku. Ini berkisar dari marmoset pygmy, yang tingginya kurang dari enam inci dan beratnya setumpuk kad permainan, hingga berhidung berwarna-warni mandrill, beratnya lebih dari 100 paun dan ketinggian lebih dari tiga kaki panjang.

Secara keseluruhan, monyet tergolong dalam dua kategori penampilan yang luas. Monyet dunia lama, ataucatarrhini simiiformes, kebanyakannya mempunyai hidung yang lebih menghadap ke depan, serupa dengan manusia. Hampir semua catarrhini memiliki ekor, walaupun tidak satupun dari mereka adalah prehensile, yang bermaksud mereka tidak dapat menggunakannya untuk merebut objek seperti dahan pokok. The babun adalah salah satu contoh kumpulan monyet dunia lama, dengan moncong panjang dan bulu kelabu, coklat atau tan yang panjang di sekitar dada dan kepala. Ekor babon panjangnya kira-kira lima inci.

Simiiformes platyrrhini, sementara itu, mempunyai hidung yang rata dengan lubang hidung yang menghadap lebih ke sisi. Mereka juga satu-satunya jenis monyet yang mempunyai ekor prehensil, yang bermaksud mereka dapat menggunakan ekornya untuk merebut objek dan menggantung dari pokok. Salah satu contoh biasa platyrrhini adalah monyet labah-labah, yang mempunyai wajah merah jambu keluar dari bulu hitam yang kelihatan panjang.

Banyak monyet mengelakkan perjalanan di darat, bergerak dengan apa yang para saintis sebut sebagai 'kecurangan'. Brachiation bermaksud bergerak dengan berayun dari satu cabang ke cabang yang lain. Banyak monyet, seperti monyet labah-labah, telah menyesuaikan lengan panjang relatif terhadap badannya untuk tujuan ini. Ini, sebagai tambahan kepada ekor prehensil mereka, memungkinkan mereka menjangkau jauh untuk cabang berikutnya. Brachiation tidak lambat, baik - beberapa gibbon dapat bergerak melalui dahan secepat 34 batu sejam, kelajuan yang sama dengan kuda lumba.

Habitat Monyet

Monyet dijumpai di seluruh dunia, kebanyakannya di kawasan tropika. Catarrhini dijumpai di Afrika dan Asia, sementara platyrrhini kebanyakannya memanggil rumah Amerika Tengah dan Selatan. Sebilangan besar monyet tinggal di kawasan tropika, terutama di hutan. Bagaimanapun, monyet berbeza dalam jenis persekitaran di mana mereka berkembang. Babon, misalnya, tinggal di tempat yang lebih kering, atau kering, di negara-negara selatan Afrika, di mana ia juga boleh menjadi lebih sejuk. Kera Jepun, ditutupi dengan rambut putih tebal, adalah salah satu monyet paling utara yang masih hidup, tinggal di mana terdapat salji selama berbulan-bulan di beberapa bahagian di utara Jepun. Sebahagian dari mereka melakukannya dengan bersantai di mata air panas. Sementara itu, tamarin singa berkepala emas tinggal di kawasan rendah di Brazil, di mana terdapat banyak hujan dan suhu rata-rata melebihi 80 darjah fahrenheit. Singa tamarin juga menghabiskan hidupnya di pokok-pokok, khususnya antara 10 dan 30 kaki dari tanah, sementara babun biasanya hanya akan pergi ke tempat tinggi, seperti tebing, untuk tidur dan menjauhkan diri dari pemangsa.



Diet Monyet

Sebilangan besar monyet adalah omnivora, yang bermaksud mereka memakan gabungan daging dan tumbuhan. Kerana ukurannya, kebanyakan monyet mendapat 'daging' mereka dari serangga atau belukar. Monyet yang lebih besar juga akan memakan mangsa yang lebih besar, seperti kadal, atau mencuri telur burung. Buah, kacang dan biji juga merupakan sebahagian besar diet monyet.

Jumlah daging atau tumbuh-tumbuhan yang dimakan oleh monyet bergantung kepada persekitarannya dan juga waktu dalam setahun. Monyet mungkin memakan pokok-pokok belukar semasa masa pembiakan serangga itu atau memakan banyak buah semasa matang, kemudian memilih makanan yang lebih dipercayai untuk sepanjang tahun ini. Monyet tupai, misalnya, mendapat tiga perempat dari khasiatnya dari serangga, tetapi kebanyakannya akan memakan tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan, terutama dari sawit Attalea maripa, semasa musim hujan.

Pemangsa dan ancaman monyet

Monyet di seluruh dunia menghadapi bahaya dari haiwan lain dan juga manusia. Di Afrika khususnya, pemangsa yang lebih besar seperti singa akan berusaha memburu monyet. Namun, ancaman terbesar bagi kebanyakan monyet datang dari manusia.

Manusia mengancam monyet melalui pemburuan dan pengembangan. Petani dan pembalak boleh merosakkan spesies ekosistem monyet, walaupun manusia membersihkan kawasan kecil. Pembukaan pokok untuk tanaman atau kayu boleh mengganggu cara monyet mencari makanan misalnya. Di samping itu, beberapa kawasan membenarkan monyet berada diburu untuk makanan atau ditangkap untuk dijual sebagai haiwan peliharaan.

Pembiakan Monyet, bayi, dan jangka hayat

Sama seperti manusia, monyet melahirkan hidup satu atau dua bayi dalam satu masa dan hidup lama berbanding mamalia lain. Walaupun monyet yang lebih kecil dapat memiliki jangka hayat lebih seperti binatang peliharaan rumah tangga 15 tahun, secara purata, kerana banyak asam jawa - monyet yang lebih besar boleh hidup selama 35 tahun di alam liar. Monyet hidup lebih lama dalam kurungan, termasuk seekor monyet gibbon lahir yang menjadikannya berumur 60 tahun.

Monyet tumbuh menjadi matang dengan beberapa tahun, secara keseluruhan. Seperti manusia, memerlukan waktu sekitar satu tahun bagi seorang wanita yang subur untuk mengawan dan melahirkan bayi monyet secara langsung. Garis masa ini biasanya lebih pendek untuk monyet yang lebih kecil dan bersaiz tikus. Seperti manusia, monyet sering mengalami kitaran hampir bulanan di mana mereka boleh hamil. Walaupun begitu, kebanyakan spesies monyet mempunyai musim kawin yang berkisar pada ketersediaan makanan.

Sebilangan besar spesies monyet akan melahirkan bayi baru kira-kira sekali setiap tahun. Ibu monyet biasanya akan menyusui dan menjaga monyet yang baru lahir sekurang-kurangnya beberapa bulan sehingga monyet bayi menjadi lebih bebas. Selama ini, monyet bayi mungkin melekat pada ibu secara eksklusif, sehingga ibu tidak dapat melahirkan bayi lagi.

Banyak spesies monyet membentuk kumpulan keluarga dengan banyak betina dewasa dan jantan 'alpha' yang dengannya pasangan betina kawin. Lelaki bukan alfa yang dilahirkan dalam kumpulan ini mungkin terpisah dari kumpulan pada masa dewasa untuk membentuk kumpulan keluarga mereka sendiri. Apabila lelaki alpha bertambah tua atau mati, lelaki lain boleh mengambil alih sebagai alpha.



Penduduk Monyet

Jumlah monyet di seluruh dunia berbeza secara dramatik mengikut spesies. Sebilangannya agak banyak - seperti gibbon bawaan, di mana terdapat ratusan ribu di seluruh dunia - sementara gibbon jambul hitam hainan adalah salah satu monyet paling jarang, dengan kurang dari 30 hidup di dunia. Tanpa mengira populasi, hampir setiap monyet di dunia mengalami penurunan dan diklasifikasikan sebagai 'terancam' oleh kumpulan pemuliharaan. Gibbon jambul hitam, secara khusus, disenaraikan sebagai 'terancam teruk' oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN). Monyet-monyet IUCN yang terancam kritikal lain termasuk lemur berkepala kelabu, yang capuchin berambut perang, yang Monyet Myanmar yang berhidung, dan juga sarawak surili.

Beberapa spesies monyet didefinisikan sebagai hanya 'rentan', kategori yang lebih baik daripada 'terancam' di bawah peringkat IUCN. Monyet yang mudah dijangkiti termasuk marmoset kerdil mahkota hitam dan juga Pulau Natuna surili.

Gelada, sejenis babun yang terdapat di Ethiopia, adalah satu-satunya monyet yang memperoleh Kedudukan IUCN “Least Concern”.

Lihat semua 40 haiwan yang bermula dengan M

Artikel Yang Menarik