Kerbau Air

Pengelasan Ilmiah Kerbau

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Artiodactyla
Keluarga
Bovidae
Genus
Bubalus
Nama saintifik
Bubalus bubalis

Status Pemuliharaan Kerbau Air:

Terancam

Lokasi Kerbau Air:

Afrika
Asia
Eurasia
Eropah
Amerika Utara
Oceania

Fakta Kerbau Air

Mangsa Utama
Rumput, Daun, Tumbuhan akuatik
Habitat
Marsh dan tanah paya
Pemangsa
Manusia, Kucing liar, Buaya
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Kumpulan
Makanan kegemaran
Rumput
Jenis
Mamalia
Slogan
Telah dijinakkan selama ribuan tahun!

Ciri Fizikal Kerbau Air

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Jadi
Jenis Kulit
Kulit
Kelajuan tertinggi
30 mph
Jangka hayat
15-25 tahun
Berat
400-900kg (880-2,000lbs)

'Kerbau itu dikenal sebagai traktor hidup di Timur.'



Kerbau air, juga dikenal sebagai kerbau Asia, kerbau air Asiatik, atau arni, adalah anggota kedua terbesar keluarga bovid, dan ia berkait rapat dengan yak , bison , Kerbau Afrika , lembu, dan pelbagai bentuk lembu liar yang lain. Kekuatannya yang tinggi dan susu berlemak tinggi telah menyebabkan peliharaannya di seluruh dunia, dan ini, dalam kombinasi dengan pemburuan ritual, dengan sedih menyebabkan kerbau air liar menjadi terancam . Pemeliharaan hidupan liar di Asia Tenggara adalah tempat perlindungan terakhir bagi kawanan liar, dan populasi diyakini menurun.



Fakta Kerbau Air Yang Luar Biasa!

  • Walaupun kerbau air domestik sangat biasa, nenek moyang liarnya adalah terancam dengan anggaran penduduk kurang dari 4.000, hanya 2.500 daripadanya adalah orang dewasa.
  • Dua subspesies utama kerbau ini sebenarnya dijinakkan dengan alasan yang berbeza; kerbau air sungai dijinakkan untuk susu mereka, dan kerbau air paya dijinakkan sebagai hewan peliharaan untuk kekuatannya.
  • Panjang tanduk kerbau air liar terbesar yang dicatatkan ialah 13 kaki 10 inci, lebih panjang daripada Volkswagen Beetle!
  • Kerbau ini menghabiskan hampir sepanjang hari tenggelam dalam air hingga ke lubang hidungnya atau berkubang di lumpur seperti babi .
  • Flock arni, sendi tepat di atas pergelangan kaki, sangat fleksibel; penyesuaian unik ini membolehkan arni bergerak bebas di lumpur sungai dan dasar paya yang tebal.

Nama Ilmiah Kerbau Air

Kerbau ini berkait rapat dengan yak , bison , Kerbau Afrika , dan beberapa jenis bovid liar yang lain. Nama saintifik untuk kerbau air domestik adalah Bubalus bubalis, dan nama saintifik rakan sejawatnya adalah Bubalus arnee.

Terdapat dua subspesies di dalam kerbau ini, sungai, dan rawa, yang keduanya telah dijinakkan dengan alasan yang berbeza. Kerbau Asiatic adalah saudara sepupu dari Kerbau Cape Afrika . Istilah Bubalus hanya Latin untuk lembu liar atau antelope.



Penampilan dan Kelakuan Kerbau Air

Arni liar adalah haiwan raksasa. Panjangnya hampir 10 kaki dan berukuran hampir enam kaki di bahu. Mereka berwarna kelabu tua atau hitam dan mempunyai tanduk melengkung ke belakang. Jantan lebih besar, biasanya beratnya sekitar £ 2.600, dengan tanduk bersaiz penuh sementara betina mempunyai tanduk yang lebih kecil. Berat jantan kira-kira sama dengan dua setengah beruang grizzly !

Panjang rata-rata tanduk jantan adalah kira-kira lima kaki, tetapi panjang tanduk terpanjang yang direkodkan adalah 13 kaki 10 inci. Sebagai perbandingan, Volkswagen Beetle hanya 13 kaki 5 inci.

Kerbau domestik boleh berkisar antara kurang dari 1.000 paun hingga 2.000 paun. Pewarnaannya tetap sama, tetapi bentuk dan ukuran tanduk dapat berbeza dengan ketara dari beberapa 74 keturunan yang berbeda dari kerbau peliharaan ini.



Kerbau ini menghabiskan hampir sepanjang hari terendam, kadang-kadang sampai ke lubang hidungnya, di perairan sungai atau paya. Ini memenuhi dua tujuan utama. Pertama, kerbau ini tidak memiliki kelenjar peluh yang mencukupi untuk menjaga kesegaran mereka melalui penyejatan peluh, sehingga tetap terendam memungkinkan mereka mengatur suhu mereka di iklim Asia Tenggara yang panas dan lembap. Kedua, air melindungi kerbau dari semua cara menggigit serangga yang juga menghuni hutan. Untuk membantu memberikan perlindungan tambahan serangga, kerbau air menggunakan tanduknya untuk menggali lumpur dasar dari sungai atau paya dan melemparkannya ke dalam diri mereka sendiri dalam proses yang disebut berkubang.

Kerbau ini biasanya bergerak dalam kumpulan yang disebut kawanan. Kawanan itu terdiri dari sekitar lima hingga lapan betina dewasa, disebut sapi, dan betis masing-masing. Kumpulan itu mungkin atau tidak mempunyai jantan, atau lembu, yang menemani mereka. Lembu jantan muda bergerak dalam kumpulan semua lelaki yang seusia disebut kawanan bujang, tetapi lembu yang lebih tua akan bergerak sendirian. Ternak dari 30 hingga 40 ekor kerbau bukanlah hal yang biasa, tetapi sukar untuk membedakan antara kerbau domestik, liar, dan liar kerana peternakan bebas yang biasa di rantau ini.

Kerbau air mandi di lubang sink di Vietnam
Kerbau air mandi di lubang sink di Vietnam

Habitat Kerbau Air

Kerbau air domestik terdapat di Eropah, Asia, Afrika, Jepun, Hawaii, dan Amerika Utara dan Selatan. Akan tetapi, kerbau liar hanya tinggal di kawasan terlindung kecil di Asia Tenggara di India, Nepal, Thailand, dan Bhutan. Harus diingat bahawa habitat kerbau ini tidak menunjukkan keutamaan sebenarnya. Pemburuan yang berlebihan menyebabkan mereka bertahan hanya di kawasan terpencil, sukar diakses, atau dilestarikan.

Hutan tebal atau kawasan paya menyediakan penutup dan air yang mencukupi untuk kerbau serta tumbuh-tumbuhan yang mencukupi untuk tujuan pemakanan. Kerbau ini hampir berpindah ketika musim cuaca berubah. Musim hujan memungkinkan pergerakan lebih banyak kerana air menjadi semakin berleluasa.

Diet Kerbau Air

Kerbau ini adalah herbivora dan makanan untuk makanan mereka. Mereka lebih suka rumput, tetapi juga akan memakan buah, pokok renek, kulit kayu, dan dedaunan lain. Kerbau, di kawasan yang bebas dari kontak dengan manusia, akan makan di tempat terbuka pada waktu subuh dan senja sambil tetap tersembunyi pada waktu paling panas pada hari itu.

Kerbau liar, dan mereka yang tidak mendapat perlindungan dari sinar matahari, akan merumput secara sporadis. Ini mungkin disebabkan oleh pengaruh pembiakan antara rakan sejawat mereka, dan ini juga menunjukkan tingkah laku mereka yang lebih mirip lembu berbanding dengan sepupu mereka yang liar.

Pemangsa dan Ancaman Kerbau Air

Dua ancaman utama terhadap arni adalah manusia dan kerbau domestik. Manusia memburu kerbau untuk daging, tanduknya, dan juga untuk tujuan ritual. Selain itu, kehilangan habitat, yang disebabkan oleh pembukaan hutan untuk tanah pertanian atau kegunaan kediaman, juga disebabkan oleh manusia.

Penggabungan dengan pelbagai jenis kerbau dan lembu jinak telah mengakibatkan hilangnya identiti genetik kerbau air liar. Hubungan erat yang sama dengan baka domestik memperlihatkan kerbau kepada penyakit yang juga telah menghancurkan kawanan liar.

Pemangsa utama kerbau ini adalah manusia, harimau , macan tutul , dan buaya . Hampir semua pemburu ini menyerang melalui penyergapan kerana kerbau ini boleh menjadi sangat agresif dan berbahaya ketika diancam.

Pembiakan Kerbau Air, Bayi, dan Jangka Hayat

Kerbau betina biasanya melahirkan setiap tahun sekali kepada bayi tunggal yang dipanggil anak lembu. Lembu bujang lelaki atau lembu jantan yang lebih tua mengembara untuk mencari pasangan yang diterima di antara kawanan ibu. Tempoh kehamilan berlangsung 10 atau 11 bulan, dan keturunan lelaki akan tinggal bersama kawanan itu selama tiga tahun sementara wanita umumnya tinggal seumur hidup.

Kerbau liar mempunyai jangka hayat rata-rata 25 tahun, sementara kerbau domestik dapat hidup selama 40 tahun.

Penduduk Kerbau Air

Walaupun kerbau peliharaan, dan spesies hibrida yang berkaitan, berjumlah kira-kira 165 juta individu, ukuran populasi arni sebenarnya tidak diketahui. Habitat mereka yang terpencil, sulit diakses, dan kesukaran untuk memperhatikan perbezaan antara kawanan liar, liar, dan liar merupakan tantangan penting bagi kajian spesies tersebut.

Penyelidik menganggarkan bahawa kira-kira 4.000 kerbau air liar tetap bebas dan kurang dari 2.500 daripadanya adalah dewasa yang matang. Populasi ini diyakini menurun karena jumlah kawanan liar yang rendah terus berkahwin dengan kerbau air domestik, liar, dan kacukan.

Kerbau liar, Bubalus arnee, adalah terancam , dan terdapat hampir secara eksklusif di kawasan perlindungan yang dilindungi di Asia Tenggara. Bahan pelindung ini adalah satu-satunya usaha pemuliharaan yang berkesan yang cuba dilakukan untuk menjaga kawanan liar secara genetik.

Kerbau di Zoo

Arnis adalah pemandangan yang cukup biasa di kebun binatang di Amerika Syarikat. Kemudahan kebun binatang dan penyelamat yang lebih kecil seperti Zoo Little Ponderosa di Clinton, TN mempunyai arni di lokasi. Pengembaraan Hebat Enam Bendera di Jackson, NJ bahkan menawarkan tarikan safari pemanduan yang menawarkan kerbau air Asiatik.

Lihat semua 33 haiwan yang bermula dengan W

Artikel Yang Menarik